Den här pandemin har tydligen fått människor att tro att det inte kommer att finnas bröd att köpa. Jäst tar slut i butikerna och är det inte slut så har de börjat med ransonering. Det kan inte bero på de som brukar baka för då skulle det vara som vanligt. Istället måste de som inte brukar baka av någon anledning gått helt bananas. Jag har sett det här på min lilla hemsida också. Får massor av träffar varje dag på olika brödrecept. Bland annat har jag ett recept som heter Enkelt surdegsbröd, det receptet får hur många träffar som helst. En kollega på jobbet berättade att en man i affären kom och tog hela lådan med jäst innan hon hann ta ens ett paket. Fattar inte riktigt vad de ska göra med en hel låda färsk jäst. Den har ju ändå en begränsad hållbarhet. Oavsett så har även jag hamnat i en bakperiod när jag ser alla sökningar som gjorts. Blir sugen på att testa nya saker. Jag har bakperioder med jämna mellanrum. Då bakar jag bröd för det mesta, men någon kaka eller bulle kan slinka med emellanåt. Nu när vi båda jobbar hemma så är det lite gott att ta en fika med något sött på eftermiddagen. Häromdagen blev det alltså kanelbullar. Med massor av smör. Vilket förmodligen har en stor del i att de blev så saftiga och goda.
Alla sökningar på Enkelt surdegsbröd har också gjort mig sugen på att jobba lite med surdeg igen. Något som också går i perioder eftersom jag till sist brukar ta död på min surdegsgrund. Vi är trots allt bara två i hushållet så det finns en begränsad mängd bröd vi kan äta. Och vi har bara en frys. Men, men jag har alltså startat upp en ny surdegsgrund igen. Med den har jag gjort surdegspannkakor. Och nu också bakat ett par bröd. Valnötsbröd. Och de blev jättegoda.
Stod och jäste två dygn i kylskåpet. Mums filibabba. Enligt receptet skulle det inte vara formbröd, men jag har inte plats i kylskåpet med två vanliga bröd. Formar är lättare att gömma undan någonstans i kylen. Mina formar var kanske lite stora, med mindre formar hade jag fått högre bröd, men faktum är att de är höga nog. Och nu är de skivade och inlagda i frysen. Rostade valnötterna till det här brödet och fasiken vad goda valnötterna är när de rostats en stund. Jag har rostat valnötter flera gånger till bröd, men av någon anledning har jag inte smaka på dem utan bara slängt ner dem i brödet. Eller så HAR jag smakat på dem och totalt glömt bort dem. Men goda var de i alla fall, supergoda. I fall jag skulle glömma bort det igen.
Fredag kväll tänkte vi att vi skulle ha räkor och då fick jag för mig att jag skulle baka baguetter. Har läst om det där med långjästa bröd. Det vill säga du gör bröd med väldigt lite jäst och så får de istället stå och jäsa länge. Det borde väl också vara bra i pandemitider. Att få jästen att räcka till flera bröd. Den här gången gjorde jag ett par baguetter på morgonen och sedan stod de och jäste hela dagen i kylskåpet under tiden som jag jobbade. Bakade dem strax innan vi skulle äta dem.
De blev både snygga och goda! Kommer nog att göras igen. Ska kika på flera sådana där långjästa bröd.
Tog en gratisprenumeration på Nextory bara för att se om de hade samma utbud som Storytel. Kunde konstatera att när det gäller ljudböcker så hittade jag nog lite mera på Storytel, men det jag hittade på Nextory var ett gäng e-böcker. Bland annat ett antal kokböcker. En av dessa handlade om långjästa bröd. Därav mina baguetter. Ska nog lägga in receptet för de var väldigt enkla att göra, om du börjar i tid vill säga.
Snigel säger
Jag tror att folk tycker att de ska passa på att baka jäsdegar nu när de har tid, och ändå är hemma (jobbar hemifrån). Här har jästen varit slut i perioder, men jag har faktiskt inte kollat hur läget var när jag handlade senast. Jag bakar ändå inte.
Men visst är hembakt bröd (och bullar) mycket godare än butikens!
Asta säger
Jag är ju uppväxt med hembakt bröd så jag brukar försöka ha hembakt hemma. Men periodvis har jag bara ingen lust.