Vi har inte fått många äpplen på våra äppelträd i år, men det har räckt till några äppelkakor och kommer att räcka til några till. Något som jag jobbat med i de här äppelkakorna är att använda mindre och mindre socker. Jag har överhuvudtaget börja använda mindre socker när jag bakar något. Och än så länge har det inte blivit sämre smak för det. Tvärtom. Andra smaker kommer ju fram bättre om det inte är överöst med socker. När det gäller äppelpajerna med smuldeg så har jag helt slutat med att ha socker blandat i äpplena. Där blandar jag bara ner kanel. Äpplen är söta nog i sig själva. Och i smuldegen har jag OCKSÅ haft i mindre och mindre socker. Detta är den senaste varianten. Som bara innehåller två matskedar socker. Faktum är att det skulle nog gå att plocka bort nästan helt eftersom äpplena i sig är söta. Dessutom har vi ju alltid vaniljsås eller glass till. Glass är där så klart mycket socker i, men gör jag egen vaniljsås är där inte mycket socker i den heller, bara ett par matskedar.
En annan sak som jag märkt är att om du använder mindre och minde socker så blir det till sist som så att det du äter och som har “normalmycket” socker blir så sött att det knappt går att äta. Förmodligen bara nyttigt. Sedan är jag inte så dum att jag tror att det någonsin blir så äckligt med socker att jag inte vill äta det. Jag menar, sedan modersmjölken är vi ju programmerade att tycka om socker.
Smuldegspaj
Äpplen 4-5 stycken – så många att formen blir full. Skär dem i bitar (strunta i att skala) lägg dem i formen. Blanda med 1-2 matskedar kanel.
Smuldeg
100 g smör, rumstempererat
2 msk strösocker
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
(1-2 msk kardemumma – frivilligt, men jag älskar kardemumma)
Blanda ihop med fingrarna till en smulig deg. Lägg över äpplena.
Baka i 200 grader i 30-35 minuter.
Lämna ett svar