Jag älskar teriyakisås. Och fick en gång för mig att jag ville laga till det själv och hittade flera recept på nätet. Jag gjorde teriyakisås och den blev jättegod. Men jag reagerade på att det var så himla mycket socker i såsen. Massor av raffinerat socker.
Eftersom jag tycker det är så gott så ville jag emellertid inte ge upp så jag har letat vidare. Letat och testat, men det har inte varit den riktigt rätta smaken ändå. Tills nu. Det här receptet hittade jag på en amerikansk site och den här gången blev det väldigt gott. Utan en massa socker. Jag har bara gjort någon liten ändring.
Med den mängd maizena som står i receptet så blir såsen ganska tjock. Det passar ibland, men vill du ha en tunnare sås minskar du mängden maizena.
Och jag lovar! Den är jättegod.
Ingredienser
0,8 dl apelsinjuice
0,8 dl soja
3 msk vatten
3 msk honung
2 msk risvinäger
1 klyfta vitlök, fint hackad eller riven
1 tsk ingefära (riv ingefära pressa sedan det rivna med handen så du får ca 1 tsk ingefärs”juice”)
1/4 tsk peppar
2 msk maizena
Gör så här
Blanda alla ingredienser i en gryta. Kok upp och rör om så att det blandas ordentligt och honungen löses upp.
Sänk temperaturen till medelvärme och låt såsen sjuda i ca fem minuter eller tills den känns lagom tjock. Lagom tjock så ska den fastna på en sked som du doppar i såsen. Eller till den konsistens du själv vill ha.
Smaka av om du skulle vilja ha mera salt eller peppar.
Håll koll för såsen bränns lätt vid.
Här använde jag såsen till laxkuber. Jag lät kuberna ligga i såsen och marinera innan jag rullade dem i sesamfrön och stekte dem. Smakade precis som det borde göra med teriyaki.
Gott alltså.
Hugos matte säger
Jag som älskar teriyaki, köpte en flaska idag till lövbiffswok imorgon. Onekligen är den väldigt söt, det här receptet verkar ju enkelt, så det kan man ju testa.
Asta säger
Testa skadar aldrig. Sedan är det ju helt OK att äta vanlig Teriyakisås om det är OK med mycket socker.