Ja, jag är väl inte den enda som tjatar om mängden äpplen i år. Och som undrar vad jag ska göra med alla äpplen heller för den delen. Idag använde jag sex stycken till! Ja, jag är medveten om att det inte heller gör så stor skillnad på mängden äpplen, men oavsett så är det sex äpplen mindre. Och det blev en långpannekaka. Blandade två olika recept och la till lite extra gott så det blev liksom ett nytt recept.
Ingredienser
Äppelfyllning
6-7 äpplen
2 msk kanel
4 msk socker
Långpannedeg
4 st ägg
4 dl strösocker
5.5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk kardemumma
100 gram smör(smält)
2 dl mjölk
Smulor ovanpå
75 gram kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Äppelfyllning
Blanda socker och kanel i bunke. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Eller använd en sån där smart grej jag har som skalar och kärnar ur när jag snurrar på en vev. Spara hälften av kanelblandningen för att strö på kakan. Lägg äpplena i bunken och rör om ordentligt.
Långpannedeg
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda bakpulvret med mjölet och kardemumma i en annan skål.
Smält smöret. Rör i smälta smöret,mjölken och sikta ner mjölet i ägg och sockerblandningen.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Häll i smeten.
Stick ner äppelklyftorna i rader på smeten.
Strö därefter resterande kanelblandning över kakan.
Smulor ovanpå
Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke. Strö blandningen över kakan.
Grädda i ca 25 minuter.
Lämna ett svar