Marinerade rödbetor

Det finns ett ställe nära vårt jobb som har så goda sallader. Orsaken till att de är så goda är att de har så många ingredienser. Inte bara sallad, gurka och tomat som det är ibland är när du köper en sallad. I de här salladerna brukar det vara en klick coleslaw, lite marinerade morötter eller rödbetor, någon quinoa- eller linsblandning etc. Att det är så många olika små blandningar i den gör att det blir väldigt gott. De här salladerna har väckt lusten i mig att göra på liknande sätt. I våras gjorde jag under period sallader till maken och mig att ta med till jobbet. Jag har planer på att börja med det igen för det var praktiskt och gott, och vi slapp betala för en dyr utelunch. De där uteluncherna blir allt dyrare och vi brukar prata om att vi inte riktigt tycker de är värda pengarna. Därför samlar jag på mig sådana där små recept som kan bli delar i sallader. Här har vi en. Och förutom att vara del i en sallad så fungerar det alldeles utmärkt som en del i en huvudrätt.

Marinerade  morötter

Ingredienser

Rödbetor
olivolja
balsamvinäger
timjan
salt
peppara.

Gör så här

Skölj av rödbetorna och koka dem sedan i ca 40-45 minuter eller tills de blir mjuka.

Blanda under tiden dressingen. Till mindre mängd rödbetor (4-5 st) blanda ca 1 msk olivolja och 3/4 msk balsamvinäger. Till ca ett kg morötter dubbla mängden dressing. Oavsett så är det alltså en del olivolja till 3/4 del balsamvinäger.  Timjan, salt och peppar efter smak.

Skala rödbetorna när de är varma, då lossnar skalet lätt.

Skär dem i klyftor och släng dem i dressingen medan de fortfarande är varma. Låt dem stå tills de är svala.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *