Något större

När vi flyttade till huset så ville jag av någon anledning ha en rosa rosenbuske som påminde om en som fanns i Finland på mina morföräldrars torp. Jag beställde en från Flora Linnea och fick den hemlevererad. De kom när jag inte var hemma och jag hittade den på trappan när jag kom hem från jobbet. Jag hittade en liten pinne med rötter i en plastpåse. Kände mig nästan lite lurad, men jag satte ner den där pinnen i en kruka och gav den en chans. Sommaren 2009 var den 30 cm hög och såg ut så här.

Liten, men med många blommor. Det hade stått att den här rosen skulle bli ett par meter hög och jag måste säga att då, 2009, kändes det ganska tveksamt. Men nu är vi där. Det här är rosen 2016.

nationaldag-4

Den är nu mellan två och tre meter hög. Och den blommar så himla vackert tidigt om sommaren.Och när den blommat klart blir den full av nypon och är då vacker på ett annat sätt. Men kolla bara så många blommor den får!

nationaldag-5

(de är inte så knallrosa som de ser ut på de här båda bilderna, det är de övriga som visar rätt färg)

Poppius 2016 2016-06-06 23.29.18 2016-06-06 23.30.02

5 Kommentarer

 1. Wow vilken underbar bamse till ros. 🙂 Helt fantastisk ju. Kommer du i håg vad den heter? Jag är lite nyfiken på starka klättrare till rosor.
  Ha en fin fin dag.

  • Den här heter Poppius och är väldigt vacker! Den hade en trög start, men sedan har den vuxit som sjutton. Men man ska komma ihåg att den blommar bara nu, i början av sommaren, sedan finns där bara nypon. Och det är faktiskt en buskros, men den tar sig helt klart uppåt 🙂
   På framsidan har vi dock några som heter Ghislaine de Feligonde, de är klätterrosor och blommar längre.

   • Åh, Poppius. Jag har aldrig sett den så fin och live. Men läst om sorten. 🙂 Jag har två fantastiska Constance Spry som blommar helt galen just nu och sen inte förrän nästa sommar igen.

 2. Men alltså hallå! Jag trodde att du slutat blogga och så har du varit igång med massor av inlägg som jag missat. Blogloving anger att du inte bloggat sen augusti 2015… Supermärkligt. Jaja, fantastisk ros. Och hälsporre, brukar gå över snabbare, typ 6 månader Jag tillhör dock de 5% där det inte gick över. Inga mer promenader för mig inte =) Tips på behandlingar som fungerar:
  Dyra inlägg, rek Libäcks fottekniska
  tåhävningar. Tåhävning upp på båda tårna, sen sänka sakta på ett ben. 3×15 på varje ben, kanske lite mindre i början.
  och vadstretch
  Köp mer perenner! Jag tror att du behöver jättestora krukor med diverse fint… Kram!

  • Hm – får väl kika på det där Bloglovin. Tack för tips när det gäller hälsporre. Vadstretch och lite andra övningar kör jag (man hittar ju hjälp på Youtube nu för tiden:)). Jodå, jag borde köpa mera perenner, mitt problem är att jag köper förmodligen fel sorter. De dör för mig hela tiden. Jag köper perenner och är lycklig och sedan visar de sig inte vara så perenna, dvs kommer inte upp igen. Jag är förmodligen en urkass trädgårdsmästare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *