Slott och herresäten

Wien var en viktig och stor stad en gång i tiden. Huvudstad i ett mäktigt rike. Det märks. Det finns så många stora och mycket påkostade hus, med så mycket detaljer. Och slott.

Vi gick nog mest omkring på ställen där det inte var så himla mycket folk. Hur vi nu lyckades med det. Men ett par gånger hittade vi många turister som oss själva. Den ena gången var när vi skulle besöka ett känt mikrobryggeri. Även om det fanns plats så vände vi i princip i dörren. Den andra gången var när vi tog oss till Schönbrunn.

schonbrunn5

Det var där alla var! Inklusive vi. När alla köer var avklarade så var dock slottet och trädgården såpass stora att det gick att gå runt utan att trängas så himla  mycket. Så märkvärdigt tyckte vi nog inte att slottet var. Väldigt stort och väldigt påkostat, med en enorm trädgård. Det var det i alla fall. Men det var intressant att höra om den kejserliga familjen och en del av deras personligheter. Ingen av oss kände oss direkt avundsjuka. De må ha varit rika och mäktiga, men vete fasiken om de var speciellt lyckliga.

Trädgården, eller parken, är helt enormt stor. Och helt enormt stort var också växthusen. Plus att de är väldigt vackert gjorda. Det här är Palmhuset.

schonbrunn3

Visst är det vacker. Det hade nog inte fått plats i vår trädgård dock. En liten närbild på metallkonstruktionen. Hur fin som helst.

schonbrunn4

Vi gick igenom hela trädgården och upp till en paviljong. Den var placerad på en kulle mitt emot slottet och när vi stod där på paviljongen så var det ganska självklart att den var placerad där för att man skulle kunna stå där och beundra det fina slottet och den fina trädgården.

schonbrunn

När vi var där i paviljongen så råkade vi också ut för en av de få regnskurar som vi upplevde i Wien. Vi hade väldigt fint väder hela tiden, men som det ofta blir lite söderöver så kommer det ibland en skur framåt eftermiddagen. Så vi fick stå där en stund, tillsammans med ett gäng andra turister, och skydda oss från regnet och lite beundra att utsikten blir annorlunda i regn.

schonbrunn2

Ett annat slott vi såg, dock bara på lite håll, var Belvedere som är ett vinterpalats som ligger mitt inne i nästan centrala Wien. Vi bara råkade gå på det. En mur, en port och så plötsligt en jättelik trädgård och ett stort slott. Kul med sådana överraskningar!

belvedere

Vacker var det i alla fall där i skymningen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *