Det är intressant det här med trender. Hur något plötsligen blir inne, eller nästan blir den enda sanningen. Som det här med surdeg. Jag älskar bröd. Jag gör verkligen det. Jag skulle aldrig välja någon diet där jag inte fick äta bröd. Om jag inte var tvungen såklart. Om jag skulle dö om jag åt bröd. Typ. När vi har varit och bilat i Europa, eller på resande fot överhuvudtaget så stannar jag alltid till vid var och varannat bageri. Maken brukar skratta lite åt mig. Men den som älskar bröd vill så klart se vilka sorter de har på andra ställen. Och smaka! Så det blir ofta brödköp utomlands. Gärna bröd med råg, jag brukar ju skämta att säga att som halvfinne har jag rågen i blodet. Och kardemumma.
Jag tycker om att baka bröd också, det har jag alltid gjort. Innan det blev inne så bakade jagen hel del med surdeg. Sedan blev det inne och då slutar jag. Det är ganska typiskt mig måste jag erkänna. Nu är det dessutom så inne att det nästan är fult att baka med jäst. Surdeg är den enda sanningen. För min egen del använder jag jäst när jag vill. Där vägrar jag ge mig. Men, som jag tidigare skrivit, så har jag börjat sakna surdegsbröden. De har en egen smak. Och så är de liksom lite sega, något som jag gillar. Nu har jag börjat igen. Haft flera misslyckanden. Men det tar sig får jag säga. Efter att ha börjat med att väcka surdegen två gånger innan jag bakar med den har jag fått riktigt fina hål i bröden. Det är ju liksom så det blir bättre, genom att experimentera!
Det här brödet, med dinkelmjöl och solrosfrön plus pumpafrön utanpå blev riktigt bra. Förutom att jag inte snittade tillräckligt djupt så det blev lite av en vulkan i mitten!
Men kolla vilka fina hål jag fick!
Ett annat exempel på sanningar och trender är burgare. Och tex-mex. Hamburgare har blivit riktig finmat. Och den som startade trenden har också skrivit en bok om tex-mex och en annan om barbeque. Men det är intressant att följa. När det händer. Plötsligt blir massor av människor intresserade av hamburgare. Det skrivs massor av artiklar om det perfekta hamburgerbrödet. Jag får höra att den enda riktigt bra hamburgaren ska vara gjord på högrev. Tex-mex också tydligen. Köttfärs duger inte längre. Det smakar tydligen inte alls bra.
Jag ska inte låtsas som att inte jag själv berörs, det gör jag såklart. Vi har alltid ätit en hel del burgare i det här huset eftersom maken älskar burgare. Trenden gör att jag hittar roliga och nya tillbehör och ännu bättre recept på hamburgerbröd. Jag måste erkänna att de har rätt. Ett hamburgerbröd som är lite segare, som inte smular så mycket är bättre än de där vanliga som jag brukar baka. Och visst, det är säkert väldigt jättegott att göra egna tortillas också. Eller kanske egna tacoskal. Dit har jag inte tagit mig ännu. Jag har visserligen gjort egna tortillas en gång, bara för att jag ville testa majstortillas, men jag tror att det dröjer innan jag ställer mig och gör egna vetetortillas. Högrev får också vara för min del. Det blir lite besvärligt om allting skulle göras av högrev. Vad gör vi då av resten av oxen? Förutom det så har vi så himla god köttfärs. Vi köper kött från en gård utanför stan, djur som lever på gräs och går ute så länge de lever. Jättegott kött. Och jättegod köttfärs. Den duger till våra burgare. Och till vår tex-mex.
Men visst är det lite intressant. Så många sanningar som kommer genom trender.
Lämna ett svar