Maken och jag gillar att titta på Masterchef Australia, ett riktigt feel-good progrram. En gång i veckan har de ett program där de som är domare, men också kockar, ger matlagningstips. En gång gjorde de majonäs och de gjorde det lite annorlunda. Med ett helt ägg istället för bara äggula. Har testat den idag och det blev en alldeles utmärkt majonäs så här har jag ett nytt favoritrecept på majonäs. Jag brukar nämligen misslyckas med en omgång med jämna mellanrum och få det att skära sig lite grand. Den här blev rätt direkt.
Ingredienser
1 helt ägg
2 tsk dijonsenap
1 msk vit balsamvinäger el. vitvinsvinäger
olja efter behag (troligen 2-2,5 dl)
salt och peppar
(eftersom jag gjorde aioli hade jag också tre vitlöksklyftor i majonäsen)
Gör så här
Häll ägget, senapen, en kvarts tesked salt och vinägern i en mixer (alternativt vispa för hand). Ska du ha med vitlök går det bra att stoppa ner den också här. Häll ner lite av oljan och låt det blanda sig ordentligt. Börja därefter hälla i mer olja i en smal stråle samtidigt som du vispar eller kör mixern hela tiden. När majonäsen börjar bli riktigt tjock är det nog. Smaka av med salt och peppar.
Ät och mumsa.
Åsa säger
Låter ju riktigt enkelt att göra. Har aldrig kommit mig för att testa, men det kanske blir av.
Asta säger
Om det inte skär sig så är det egentligen superenkelt. Och det är, faktiskt, mycket godare än färdigköpt.
Cia säger
Tack för tipset, majjo är ju väldigt gott att göra själv, men som du skriver det är ju lätt hänt att den skär sig. Har börjat gjort den med elvisp i en högt litermått på sistone och då har det faktiskt gått bra!
Asta säger
Ja – det fungerar säkert bra med hög hastighet och begränsat utrymme.
gizze säger
Det var den enklaste Aiolin jag gjort…uj så go, mumsar nu med mitt bröd från gårdagen….tyvärrr inga oliver hemma, det hade ju vart pricken över i 😉
/ Gizze
Asta säger
Kul att du testat och att den fungerade. Vi kör bara denna varianten nu för tiden.