Skärets fisksoppa

4 portioner

Ett bra recept på fisksoppa. Den innehåller flera olika sorters grönsaker och det gör att det blir väldigt mycket smak på soppan. Men gör som det står i förteckningen över ingredienser, använd olika sorters fisk.

Ingredienser


400 g fiskfilé (helst olika sorter)
4 havskräftor (kan uteslutas)
20 blåmusslor
20 skalade räkor
1 fänkål
1 morot
1 gul lök
1 purjolök
1/2 stjälk selleri
2 tomater
2 vitlöksklyftor
1/2 flaska vitt vin
1/2 dl tomatpuré
1 g saffran
1 msk smör
1 liter fiskbuljong
1 tsk hackad färsk timjan alt. 1 krm torkad
2 lagerblad
salt och kajennpeppar
Till serveringen
1 dl riven lagrad svensk ost
Aioli (finns recept under Röror)
rostat vitlöksbröd

Gör så här


Skala och tärna alla grönsaker fint. Fräs dem i lite smör några minuter, de ska bara bli mjuka och inte få någon färg. Rör ner tomatpuré och saffran.

Häll i vinet och koka ihop vätskan tills hälften återstår. Blanda sedan vätskan med fiskbuljongen i en rejäl gryta. Tillsätt timjan och lagerblad.

Låt soppan koka försiktigt i ca. 20 minuter. Smaksätt med salt och peppar.

Dela fiskfiléerna i några centimeterstora bitar. Lägg i fisk- och skaldjursbitarna när fem minuter återstår av soppans koktid.

Servera med riven ost, aioli (recept finns under Röror) samt rostat vitlöksbröd.

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *