Chokladcookies

Häromdagen satt jag och zappade lite framför TV:n, ett inte helt ovanligt beteende som jag har. Hamnade mitt i ett julprogram med Nigella. Hon gjorde några cookiesar som såg enkla ut. De vill jag göra, tänkte jag och gick in på recept.nu där man samlar alla TV-recept. Men där var inte något recept.

Dessa fantastiska kakor måste ju någon ha bakat så jag kastade mig över Google. Hittade inte något recept på svenska. Hittade inte heller något recept med brittiska mått, men hittade till sist ett antal med amerikanska mått.

Med detta som hjälp har jag bakat dessa cookies. De är enkla att göra, och de är läskigt, läskigt goda!

SONY DSC

Ingredienser


250 gram rumsvarmt smör
150 gram socker (lite drygt, ca 1,8 dl)
50 gram kakao
300 gram vetemjöl (ca 4,5 dl)
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver

Glacering

2 rejäla matskedar kakao
3,5 dl florsocker
0,6 dl kokande vatten
vaniljsocker eller vaniljsmak i annan variant

Gör så här


Ugn 160 grader – jag körde varmluft på samma temperatur.

Blanda alla ingredienser till själva kakan i en matberedare och kör till allting blandats. Det blir inte någon boll som när man gör en pajdeg utan det bli en ganska kletig smet. Åtminstone i min matberedare.

Av smeten tar du en klick och rullar ungefär valnötstora bollar och lägger dem på en bakplåtsklädd plåt. Tryck bara till så mycket så att de ligger stilla, de flyter ut i ugnen sedan.

Jag fick 36 kakor av min deg.

Baka dem 10-15 minuter i ugnen. Mina tog ungefär 12 minuter.

Låt dem svalna på plåten.

Häll kakao och florsocker i en gryta. Blanda i vanilj av något slag. Nigella häller i vaniljextrakt, själv hällde jag i koncentrerad vanilj från en burk  och annars kan man säkert byta ut lite av sockret mot vaniljsocker.

Koka upp vatten, häll 0,6 dl över blandningen och rör om tills blandningen känns bra.

Ta upp en cookie och häll med en sked glasering över den. Lägg tillbaka den på bakplåtspappret, gör så med alla på en plåt. Häll sedan över strössel. Det går ungefär en tesked (och då menar jag en riktig tesked) per kaka. Var inte för långsam, glaseringen tjocknar ganska snabbt. Det går att tunna den med lite nytt vatten i värsta fall.

Låt dem sedan stå tills glasyren blivit hård.

Farligt goda!!!

3 Kommentarer

  1. Ser gott ut. Får testa detta på nåt barnkalas sen 😉

  2. Riktigt underbart goda! Tackar för receptet och vill samtidigt tipsa om min egen lilla blog:
    http://drinkrecepten.se
    Där hittar ni riktigt smaskiga drinkar att prova på någon fredagkväll 🙂 Vissa är lite svåra
    men de flesta går att göra utan problem. Hoppas tipset välkomnas!

    // Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *