Fläderblomssaft

Jag är inte någon större saftdrickare. Inte sambon heller. Dock kan det hända att jag någon gång emellanåt kan njuta av ett glas fläderblomssaft. Dessutom är det möjligt att göra goda drinkar av det. Jag tycker på något sätt att fläderblomssaft är sommar personifierat på något sätt.

När vi upptäckte ett fläderbärsträd i vår nya trädgård var det egentligen ganska självklart för mig att göra fläderblomssaft. Det här receptet har jag använt förut utan Atamon och det HAR hänt att saften möglat så jag använder numera Atamon, något som egentligen inte brukar ingå i just fläderblomssaft. Den som inte vill ha Atamon i får istället se till att hälla upp saften i plastburkar e dyl och frysa in den.

Ingredienser


60 klasar fläderblommor
3 l vatten
2 kg socker
5 citroner
1 tsk Atamon

Gör så här


Rensa blomklasarna och lägg dem i ett krus eller annat kärl.

Skiva citronerna tunt och lägg ner dem också.

Koka upp vattnet

Tillsätt sockret och låt lagen koka tills sockret löst sig, ta grytan från plattan och vänta tills det hela understiger 100 grader.

Rör ner Atamon i lagen.

Slå lagen (het) över fläderblommorna och citronerna.

Låt stå med lock i 5 dygn.

Fläderblomssaft

Sila och häll på flaskor.

Fläderblomssaft

Drick och njut!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *