En kaka stor som en braspanna.
Min mamma kommer från Finland, från Åbo skärgård närmare bestämt. Något som är typiskt för åtminstone de delarna är den här blåbärskakan. När man är i Åbo på sommaren finns varianter av den här blåbärskakan att köpa överallt. Jag är uppväxt med den. Varje sommar var vi ute och plockade blåbär och sedan skulle det göras en blåbärskaka. Min mamma säger fortfarande att det inte har varit sommar om man inte fått blåbärskaka åtminstone en gång.
Finsk blåbärskaka (eller finsk blåbärspirog som jag förstått att den också kallas) görs på vetedeg och så en blåbärsblandning. Man kan välja sin favoritvetedeg till botten och det behöver inte alls vara den som står här. I den skurna kakan på bilden består botten av en Karlsbaderdeg som jag hittade i Jan Hedhs bok ”Bröd”. På bilderna med plåten är det degen i receptet.
Nu har vi så varit en sväng i skogen och plockat årets första blåbär. Det fanns mängder av blåbär i skogen. Eller kanske mera så här, det fanns jättemånga blåbär i skogen, men de var väldigt, väldigt små på grund av bristen på vatten. Det tog därför lång tid att få ihop de där bären. Man plockade och plockade, men eftersom de var så små så tycktes inte mängden bär i spannen öka nämnvärt. Dock lyckades vi få ihop bär till både en blåbärskaka och lite till frysen. Kakan blev suveränt god. För det första testade jag att använda en Karlsbaderdeg och för det andra var bären väldigt söta och fina. Små och torra, men mycket smak.
Och nu har det alltså definitivt varit sommar i år också.
Ingredienser
Vetedeg
2 ¾ – 3 dl mjölk
½ pkt jäst
50 gr smör
3 msk socker
Salt
Vetemjöl (ca 8 dl till 3 dl mjölk)
Blåbärsfyllning
Drygt en liter blåbär
2 rågade msk potatismjöl
1 ägg
2 dl socker (mindre om bären är väldigt söta)
Gör så här
Värm mjölken och låt smöret smälta. Låt det svalna tills det håller ca 37 grader.
Lös upp jästen i mjölkblandningen.
Häll i socker salt och mjöl och rör tills degen får en bra konsistens. Den får inte vara för hård.
Sätt ugnen på 175 grader
Jäs degen i ca. 30 minuter.
Kavla ut degen, häll över lite vetemjöl, rulla degen runt kaveln och lyft över den på en braspanna. Se till att degen täcker hela plåten, inklusive kanterna.
Blanda blåbär, socker och potatismjöl. Rör tills bären är täckta. Häll sedan i ägget och rör tills allt har blandats.
Häll blåbärsfyllningen i degen som ligger på plåten. Mina ser lite mysko ut eftersom mina bär är frysta.
Vik ner degkanterna så att de ligger ett par centimeter in över fyllningen i kanterna.
Pensla kanterna med uppvispat ägg.
Grädda i 175 grader i 35 – 45 minuter. (Kontrollera efter 35 minuter. Räcker ofta)Kakan ätes normalt kall, men det är inte ofta man klarar av att vänta så länge.
Och den är jättegod ljummen också.
Risken man kan ta om man äter den varm är att blåbärsfyllningen inte ”satt” sig ännu utan fortfarande är lite rinnig.
Något som möjligen får kakan att se lite gäggigare ut, men som verkligen inte gör smaken sämre.
Alternativ; Ett alternativ om man inte har blåbär är att göra en äppelfyllning.
Skala och klyfta äpplen.
Lägg äppelklyftorna i en skål, häll i socker, kanel och lite potatismjöl. Rör om ordentligt så att äppelklyftorna täcks.
Lägg äppelklyftorna i rader på vetedegen. Häll över det vätskade sockret och kanelen som blivit kvar i botten av skålen där du blandat alltihop.
Baka som ovan.
Anonym säger
Trodde aldrig mer att jag skulle få äta denna blåbärskaka. Mamma gjorde den när jag var barn och jag minns vilken njutning det var varje år; precis som du så väl beskriver. Så glad när jag hittade ditt recept idag. Det var minst 30 år sedan jag åt den och ditt recept kom väldigt nära mammas, som jag minns det. Stort tack och ett blått leende från mig 🙂
Asta säger
Vad roligt! Blir glad jag också.
Leena säger
Tack för receptet på blåbärspirågen. Den förgyllde vardagen och påminde mig om mina barndoms somrar. Det var ingen sommar utan mammas blåbärspiråg. Kram Leena
Asta säger
Kul att receptet blir uppskattat!Är glad att jag fick det nedskrivet innan mamma gick bort.
Lotta säger
Hejsan
Vill också tacka för detta recept som min mamma alltid bakade när det fanns blåbär. Tyvärr fick jag inte receptet, innann hon gick bort. Men här fanns det. Tack igen!
Lotta
Asta säger
Och tack för kommentaren, det är så roligt att få veta att det blir uppskattat.
Monica säger
Ja, att ett sådant gott recept fallit i glömska! Skall baka den idag! Jag minns också denhär från barndomen…
Asta säger
Hoppas du blev nöjd!
Alexandra säger
Å nämen så gott det ser ut faktiskt aldrig testat nåt liknande
Asta säger
Gör det! Jag tror inte att du kommer att ångra dig.
Gill säger
Oj, så glad jag blev för ditt recept! Precis som många andra med en förälder från Åboområdet, växte jag upp med den där kakan och inte heller jag skrev ner receptet innan min mor gick bort. Med en påse blåbär i frysen ska det nu bli blåbärspiracka, som den hette hos oss. Tack!
Asta säger
Jag blir så glad över sådana här kommentarer. Och är själv så nöjd över att jag fick ihop receptet innan mamma gick bort. Baka på!
Kristina Liljeblad säger
Hej!
Min mamma kom också från Finland, men från Lauritsala och hon gjorde denna blåbärs piraka som var så god. Tyvärr gick hon bort innan jag hann med att skriva ner receptet.
Blev så glad då jag hittade ditt recept. TACK!!!!
Nu ska det plockas bär och bakas blåbärs piraka (som min mamma kallade den).
Asta säger
Alla de här kommentarerna gör mig riktigt glad. Tänk vad bra att jag lagt ut det här receptet.:)
Ami säger
Tack!!! Jag och min syster åt jämt denna paj som barn, lång historia varför, och tyvärr fick inte heller vi receptet innan det var för sent, precis som flera andra som kommenterat…. men med lite googling hittade jag igår ditt recept och lagade den nu till familjen och systerns familj som är på besök – och det blev fullkomlig succé! Denna kommer nu bli en stående sommarrätt hos oss – och jag ska ge barnen recpetet :)))
Asta säger
Vad roligt! Har bakat en själv idag! Som sagt viktigt att göra det varje sommar.
Nina Nyman säger
Hej
175 grader, gäller det vanlig ugn eller varmluftsugn?
Vänliga Hälsningar Nina
Asta säger
Det är vanlig ugn.
David säger
Hej vad gör jäst? Söt eller mat? Torr eller färsk?
Asta säger
Jag använder alltid färsk jäst. Och det går lika bra med både röd eller blå.
Lena säger
Min mormor gjorde också blåbärspaj på bulldeg. Tyvärr skrev jag inte ner receptet innan hon gick bort. Tack för receptet. Nu ska jag baka denna och minnas min älskade mormor.
Asta säger
Hoppas den smakar åtminstone ungefär likadant. 🙂
Ann säger
Är det till en stor långpanna?
Asta säger
Ja. Det är en vanlig långpanna som hör till ugnen. Förmodar att det är en stor.
Aino Ylinampa säger
Tack för receptet. Hade sökt det några år. Nu har jag det.Tusen tack.
Asta säger
Kul att vara till lite nytta! Den är ju så god!
Dorrit Lindholm säger
Tack för att du lagt ut receptet
Jag kommer från Biskopsö i Åbolands skärgård och som alla andras mammor bakade också min blåbärspirog. Har bakat denna som var underbart god. Man drömmer sig tillbaka till sin barndoms somrar. Tack snälla
Asta säger
Har själv inte bakat någon i år. Inte plockat några bär. Får kanske ta mig till ICA och fuska lite
Hannah J säger
Hej! Min farmor gjorde en fantastiskt blåbärskaka när jag var barn, döm av min förvåning när jag 30 år senare på vinst och förlust googlade ”finsk blåbärskaka ” och fick tag på ditt recept. Helt underbart! Även storebror och min finska pappa blev glad 😊
Dock en praktisk fråga, när jag gör kakan händer det att fyllningen delvis rinner ur genom botten av kakan, vilket gör mig irriterad. Kavlar jag för tunt? Kan jag göra något annat fel? Använder alltid frysta bär
Asta säger
Har aldrig varit med om det. Men jag skulle satsa på det du själv säger. Att du kavlat lite för tunt. Den ska inte vara FÖR tunn. Det ska ju smaka vetebröd. Eller om du lyckas göra hål i degen när du häller i bären eller lägger ner degen i plåten.
Kanske för lite potatismjöl?
Cecilia Larsson säger
Så härligt att hitta receptet.
Mina barns farmor bakade alltid den här på hösten. Den var stående vid fikat under de månaderna. Vi har pratat om den. Nu ska jag baka den så får också barnbarnen ett förhållande till den här kakan.
Tack för receptet.
Asta säger
Ja, min mamma finns inte mer, men jag fortsätter att baka den varje sommar ändå. Det är liksom ett måste.
Gunilla Nilsson säger
Måste det vara ägg i röran?
Harriet Tuominen säger
I min barndom väster om Helsingfors var det premiär för blåbärstårta/ blåbärspirog den 8 juli, när min syster fyllde år. Det här var för 70 år sen, så tårtan gjordes på vanlig vetedeg och så blåbär, socker och potatismjöl. Inget ägg. Gott var det, men man blev blå om både fingrar och mun!
Gunilla säger
Ok bra, då är det min barndoms blåbärskaka utan ägg👍🏼