2 portioner
Precis som alla andra längtar sambon och jag efter nypotatis på försommaren. Visst, en av orsakerna är att den är god att koka och äta med sill, men vår största kärlek är att ugnssteka den. Konstigt nog verkar många människor tro att nypotatis inte går att ugnssteka. Måste bara bero på att de aldrig försökt. Ugnsstekt nypotatis är bara SÅ gott.
Gott är också att efter ungefär halva stektiden slänga in några hela vitlöksklyftor, med skal. De blir så härligt krämiga när de är stekta.
Skulle man göra för många så gör det inget, de här potatisarna är supergoda att äta som snacks. Och betydligt nyttigare än chips. Om du redan från början funderar på att använda dem även som snacks så använd mindre potatisar.
Du kan använda precis samma recept till vinterpotatis.
Ingredienser
Potatis lagom till två
1 msk olivolja
salt
svartpeppar
ca 1 msk torkad timjan eller ett par rejäla kvistar färsk
1 pressad vitlöksklyfta
–
ett antal vitlöksklyftor med skal
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Borsta potatisen och se till att bitarna är ungefär lika stora.
Låt mindre potatisar vara hela och skär de större i bitar.
Använder du vinterpotatis skär ner potatisarna i klyftor istället.
Blanda i en stor skål olivolja, salt, peppar och timjan.
Det gör inte det hela precis äckligt om man pressar ner en vitlöksklyfta också.
När allt är blandat häll ner potatisen. Rör runt tills alla potatisarna är täckta.
Lägg ett bakplåtspapper i en djup plåt och häll över potatisen.
Ställ in i ugnen.
Gillar du vitlök så tar du under tiden fram en vitlök och delar den i klyftor.
Låt skalet vara kvar på klyftorna.
Efter ca 15 minuter lägger du in de hela vitlöksklyftorna bland potatisen
samtidigt som du rör runt och vänder potatisarna.
Beroende på storleken på potatisarna kan du efter ytterligare ca 15 minuter börja sticka potatisen.
När de känns lagom mjuka är de klara.
Så här härligt krämiga blir de stekta vitlökarna.
Lämna ett svar