Jag älskar kålpudding och kåldolmar. Det här receptet på kålpudding är en blandning på ett recept i Annas mat och lite eget. Vi brukar ha ris i kålpuddingen för att på så vis få en hel måltid. Bra smalmat också. Går alldeles utmärkt att göra en lite större sats, baka den i aluminiumformar som sedan också används som frysförpackning.
Ingredienser
600-700 g nötfärs
ca 900 g vitkål
1 stor purjolök
1 stor lök
2-3 msk olja
3 dl kokspad från kål och lök
3/4 dl ströbröd
2 ägg
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 dl okokt ris
Gör så här
Skär bort rotstocken från vitkålen och ta eventuellt bort de yttersta, grövsta bladen. Skiva kålen (ca 2,5 cm) och skär den sedan tvärs över i sockerbitsstora bitar.
Skala och grovhacka löken. ´
Skölj och grovstrimla purjon.
Koka upp vatten + salt i en stor kastrull.
Lägg i kål, purjo och lökhack och koka under lock i ca 5 minuter.
Låt sedan det hela rinna av i ett durkslag men spara 3 dl av kokspadet.
Bryn sedan grönsakerna på ganska stark värme med så lite fett så möjligt.
Låt dem svalna av.
Koka riset och låt det svalna.
Värm ugnen till 200 grader.
Smörj en rejält stor gratängform med lite smör.
Mät upp ströbröd i en bunke, slå på 3 dl kokspad från grönsakskoket.
Låt svalna.
Rör sedan ner köttfärsen, äggen, salt och peppar.
Lägg sist i de frästa grönsakerna och det kokta riset.
Blanda allt till en lös färssmet.
Lägg färsen i formen och platta till så att det blir ett jämntjockt lagar.
Grädda kålpuddingen mitt i ugnen i ca 1 timme.
5-6 personer
Lämna ett svar