4 portioner
Ett bra recept på fisksoppa. Den innehåller flera olika sorters grönsaker och det gör att det blir väldigt mycket smak på soppan. Och faktiskt – ingen grädde!
Men gör som det står i förteckningen över ingredienser, använd olika sorters fisk.
Ingredienser
400 g fiskfilé (helst olika sorter)
4 havskräftor (kan uteslutas)
20 blåmusslor
20 skalade räkor (eller fler om du vill så klart)
1 fänkål
1 morot
1 gul lök
1 purjolök
1/2 stjälk selleri
2 tomater
2 vitlöksklyftor
1/2 flaska vitt vin
1/2 dl tomatpuré
1 g saffran
1 msk smör
1 liter fiskbuljong
1 tsk hackad färsk timjan alt. 1 krm torkad
2 lagerblad
salt och kajennpeppar
Till serveringen
1 dl riven lagrad svensk ost
Aioli (finns recept under Röror)
rostat vitlöksbröd
Gör så här
Skala och tärna alla grönsaker fint. Fräs dem i lite smör några minuter, de ska bara bli mjuka och inte få någon färg. Rör ner tomatpuré och saffran.
Häll i vinet och koka ihop tills cirka hälften återstår. Häll sedan ner fiskbuljongen tillsätt timjan och lagerblad.
Låt det koka försiktigt i ca. 20 minuter. Häll sedan ungefär hälften av soppan i en mixer (försök se till inte lagerbladen är med) och mixa den slät. Häll sedan tillbaka detta i grytan. Smaksätt med salt och peppar.
Nu har du en soppbas. Hit kan du förbereda, till och med dagen innan.
Koka musslorna och lägg dem på en tallrik.
Skala räkorna och lägg skalet i en sil (eller ett durkslag) i metall. Skölj dem under rinnande vatten och lägg sedan silen i grytan så att skalen kan koka med i soppbasen en stund utan att skalen åker ner i soppan.
Dela fiskfiléerna i några centimeterstora bitar och ställ dem i kylskåpet.
Några minuter innan servering. Lägg i fiskbitarna och låt dem koka några minuter.
Strax innan servering lägg i musslor och räkor. De ska inte koka och de blir lagom varma bara av att komma ner i soppan.
Häll över lite riven ost.
Servera med aioli och bröd.
Lämna ett svar