Brunkål

Jag bara älskar brunkål. Kommer från Skåne så jag är i och för sig uppväxt med det, men även om det är många år sedan jag bodde i Skåne så är det fortfarande supergott. När julen väl kommer så ugnsbakar vi en julskinka på julafton och sedan äts den varm med brunkål. Därefter äter jag julskinka med brunkål flera dagar i rad. Och det är lika gott varje gång. Ofta håller jag på tills dess brunkålen är slut. Eller skinkan. Vilket som nu händer först. Mamma brukar göra brunkålen vi äter och den är god! Det här är ungefär receptet – även om det aldrig går att få ihop några exakta mått eller så.

brunkal

 

Ingredienser


1 stort kålhuvud
4-5 äpplen (så syrlig sort du kan hitta)
2-3 msk sirap
ca 5 dl – 1 l kyckling- eller kalvbuljong (kan behövas mera, men det märker du)

Gör så här


Sätt ugnen på 200 grader.

Dela vitkålen i bitar och strimla den sedan i matberedaren.

Skala äpplena och skär dem i bitar.

Lägg brunkålen i en braspanna. Gör den gärna överfull, det krymper mycket.

Salta och peppra lite. Ringla över sirapen och lägg i en del av äppelbitarna. Häll över lite buljong och ställ in i ugnen.

brunkal_fore

Efter en stund i ugnen blir äppelbitarna mjuka och när de blir det så mosa dem lite, plus lägg i några flera. Häll på mer buljong om det behövs och rör om alltihop. Upprepa detta under tiden som kålen är i ugnen. Äpplena försvinner på något magiskt sätt in i kålen och det blir bara god smak kvar. Smaka av lite. Skulle äpplena inte vara syrliga nog så går det bra att hjälpa till med lite äppelcidervinäger, men var försiktig så att det inte blir FÖR surt. För min egen del köper jag alltid svenska äpplen, typ Ingrid Marie och jag tycker det brukar räcka med dem.

Skulle du råka bränna kål som ligger överst behöver du inte bli ledsen. Bara rör runt i kålen och se till att det finns buljong. Det brända brukar koka in i den andra kålen efter hand.

Låt det steka i cirkus en timme, det kan dock ta betydligt längre tid, beror lite på kålen och även på ugnen. Kålen ska bli brun och mjuk och det gäller att smaka på den efter hand.

brunkalefter

Går alldeles utmärkt att frysa och sedan värma när det skall ätas. Ett tips är att lägga brunkålen i en plastpåse och sedan platta till det ordentligt. På så vis kan man bryta en bit och måste inte ta hela biten. Om utifall att det är så att det bara är du själv som vill ha brunkål just vid det tillfället.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *