Potatissallad till många

10-12 portioner
Det finns väl hur många varianter som helst på potatissallad gjord på färskpotatis. Eftersom färskpotatis är så himla gott att göra potatissallad av så det är inte det minsta konstigt. Den här finns i Nya Annas mat och är vansinnigt god och många känner förmodligen till den eftersom boken finns i många svenska hem. Det som jag gillar så mycket i den här är framförallt de olika löksmakerna och så kaprisen. Jag bara älskar kapris i potatissallad. Sedan gillar jag att där inte är en massa gägg. Har aldrig gillat maträtter som är för gäggiga. Älskar att ha en röra vid sidan av, men inte blandat i matten. Såklart är jag inte det minsta konsekvent (varför skulle jag vara det?) utan gillar t.ex. coleslaw (fast helst i egengjord variant utan majonnäs). Livet vore inte lika intressant om man jämt var konsekvent i sitt tyckande. OK – enklare, men också tråkigare

Jag har skrivit nere i receptet att potatisen skall skalas och delas efter kokning. För våran del brukar vi både skala och skära upp potatisen i lagom stora bitar innan vi kokar den. Det går snabbare och är enklare. Skulle vi missa någon smak där så får vi väl stå ut med det.

Det blir en stor sats potatissallad det här, men om man inte är så många i familjen så kan man ändå göra en stor sats så har man mat i ett par-tre dagar.

 

potatissallad2-(1)

Ingredienser


3 kg potatis
3 dl hackad lök
2 st purjolök (7 dl finstrimlade)
2 1/2 dl stark varm buljong (vatten + två tärningar)

Dressing
1 dl vinäger
1 tsk salt, rågad
1/2 tsk svartpeppar
2 msk senap (söt svensk sort)
2 dl olja

ca 1 dl kapris
2 st rödlökar i tunna skivor
2 dl urkärnade svarta oliver
rikligt med gräslök

Gör så här


Koka potatisarna och skala medan de är ljumma. Skär i cm-tjocka skivor eller inte för små bitar.

Blanda i en stor skål med lökhack och purjostrimlor. Slå över buljongen och låt potatisen svalna lite.

Blanda vinäger, salt, svartpeppar senap och olja. Slå blandningen över den fortfarande ljumma potatisen.

Fördela kapris, lökringar och oliver över salladen. Låt allt stå minst ett par timmar och dra.

Strö över gräslök vid serveringen.

Salladen kan göras en dag i förväg, men det är viktigt att följa första delen av receptet och hälla dressingen över den ännu varma potatisen.

 

Potatissallad by you.

En kommentar

  1. Pingback: Rökt lax – Asta på vift…

Kommentera