Citronkola

Citronkola. Tina på TV gjorde de här kolorna en jul. Jag tyckte de lät spännande och testade dem som julgodis. Och det är bara att konstatera, de är fullkomligt livsfarliga.
De är ju inte precis magra, och just bara för att jag inte kan låta bli dem så undviker jag emellanåt att göra dem. Men om man inte behöver bry sig om sånt så rekommenderas de enormt mycket. Blir sugen på dem bara av att skriva om dem.

Ingredienser


5,75 dl  socker
3 st  citroner, rivet skal och saft från
125 g  smör
350 g  vit choklad
225 g  kokosfett

Gör så här


Koka upp sockret med saften och skalet från citronerna. Sila ner sockerlagen i en tjockbottnad vid kastrull och låt det koka till dess att temperaturen uppgår till 114 grader.

Pensla samtidigt kastrullens kanter med vatten för att förhindra kristallisering av sockret (så gjorde i vart fall Tina på TV, vet inte hur stor skillnad det gör om man låter bli, penslingen ska göras precis ovanför där det kokar, finns en tendens att det fastnar där).

Tillsätt smöret och låt det koka vidare till dess att temperaturen uppgår till 119 grader. Ta bort kastrullen från spisen. Rör ner den vita chokladen och rör om ordentligt till dess att chokladen smält. Rör därefter ner kokosfettet lite i taget så att det blandar sig ordentligt med smeten.

Häll smeten i två ca 25 cm långa brödformar och låt dem stå i kylen i ca ett dygn (det är bra att lägga plastfolie eller bakplåtspapper i formen först för att lättare få upp det).

Förvara kolan inplastad när den är färdig.

11 Kommentarer

 1. Gjort i flera år och alltid uppskattad 🙂 dock gör jag alltid halv sats, blir mycket kola annars och rätt dyrt. 

 2. Har testat att göra kolan, alldeles nyss, och den ligger och stelnar nu. För mig som är ovan så skulle det behöva stå mer i receptet. Jag undrade om jag skulle koka smeten medan jag rörde i chokladen och kokosfettet, det står inte. Jag tog av den från plattan när den nått 119 grader. Sen undrade jag också om vattenpenslingen. Var ska man pensla? På kanten där locken brukar ligga eller längre ner? Och hur ofta? Är plattan på och smeten kokar så avdunstar vattnet direkt.  Jag är också fundersam om smeten kommer att släppa ur formen, det står inget om att man ska ha bakplåtspapper inuti sockerkaksformen, inte heller något om att smörja den. Men det kan vara så att det är så enkelt att få ur den så den frågan är överflödig….
  Smeten som jag fick kvar i kastrullen smakade jättegott, ser fram emot kolorna.

 3. Min kola blev platt och ser ut som den flöt ut lite,la smeten i en långpanna,kanske inget bra.Vad kan jag ha gjort för fel,tänkte prova igen.

 4. Fick den rätt konsistens när den var klar? Formen bör inte vara större än att kolan har den tjocklek du vill att den ska ha när du häller i den. Där är smör och kokosfett i den så det blir inte hårt förrän det kallnar. Så inte för stor form helt enkelt.

 5. Tack för svar! jag andvände termometer,ska testa igen,jag kanske skar upp den för tidigt

 6. God fortsättning! bjöd på kola igår men då den kommer in i värmen verkar den flyta ut,gästerna tyckte kolan var god (äter inte godis själv)

  • God fortsättning själv.Det låter konstigt. Det är länge sedan jag gjorde kolan, men det problemet hade jag inte. Om du gör den igen ska du kanske låta den stiga lite till i värme. Till 122-123.

 7. Tack för svar! ska testa nästa gång!
  Med vänlig hälsning Jenny

 8. Pingback: Julgodis – Asta på vift…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *