Igår och idag, och så även imorgon, har vi lite värmebölja. Typ 15-17 grader. Sådana där dagar som brukar sätta igång grönskan. Skogspromenaderna har varit härliga. Idag var det varmare än igår så jag tog en tur där jag vet att det finns vatten för hundarna att dricka. Märktes att solen var jobbig för Iggy, men bäckarna underlättade helt klart. När det blir varmare igen så gäller det nog att ha vatten med sig på promenaderna. Han behöver dricka ofta när det är varmt. Det var soligt och fint och för min del lagom värme idag. Skogen såg vårig ut.
Vitsipporna började komma igång. Såg även blåsippor på sina ställen.
Iggy har det bra ibland och inte så bra ibland. Hans stora problem är hostan. Häromnatten hade han problem med hostan i säkert två-tre timmar. Det hjälper en stund att klappa honom, teorin är att det saktar ner hjärtat lite. Ju mer han hostar desto mer stressad blir han och hostar då ännu mera. Klappandet lugnar ner allt det här. En stund. Sedan nästa natt kan det gå med bara väldigt lite hosta. Det konstiga är att på något sätt blir han inte så störd av hostandet som du. kan tro. Han kan ligga och tugga ben för fullt, samtidigt som han hostar. Han hostar nämligen i princip alltid när han blir lite upphetsad. Som när han får ben. Så även om han hostar och har sig så har han livsglädjen kvar.
Jag fortsätter att experimentera med mina surdegsbröd och jag känner det som att jag fått ihop en bra metod nu. Äntligen. Kanske jag nu snart kan experimentera på riktigt. Med olika smaksättningar och sånt. Olika procent fullkorn. Ska ta och skriva ihop ett grundrecept och lägga ut när jag är redo. En sak som är ny är att ställa in bröden i en kall ugn och sedan sätta på värmen. Såg en film om detta på Youtube och var tvungen att testa. Sedan dess kör jag på det. Bakar i princip alltid mina bröd i en form. På så vis får jag limpor som är lite lättare att skiva för att frysa in. De där snoffsiga bagarna brukar baka i gjutjärnsgrytor, men jag har gjort min egen variant. Jag kör med två brödformar. En som lock. Gör det också enkelt att jäsa bröden i kylen över natten.
När jag tar ut dem ur kylskåpet så snittar jag bröden, sprayar med vatten och sedan åker de in i ugnen med ”locket” på.
Som är kall. Jag sätter på värmen och efter 20 minuter lyfter jag på ”locken”. Lika spännande varje gång. Har de växt i ugnen eller inte?
Än så länge har de gjort det varje gång (de brukar vara ungefär i höjd med kanten på formen när jag sätter in dem i ugnen).
Sedan får de baka på tills de når 98 grader. Den här gången lyckades jag dessutom mycket bättre med snittandet.
Väldigt nöjd med mina bröd. Märks väl inte alls eller?
Så gott med nybakta egengjorda surdegsbröd! Jag bakar inte alls och det är svårt att få tag i surdegsbröd som smakar som (jag tycker att) de ska, i affärerna.
Vårt lokala bageri, som inte är igång längre, provade med surdegsbröd under en kortare period, men folk blev sura för att ”det var för mycket luft” i bröden, så de slutade igen?!? Jag begriper ingenting – det är ju det som är grejen med surdegsbröd, eller…?
Om du gör ett bröd utan form får du stora hål och det är ju en del av charmen. Men de blir också sega på något sätt och det är det jag gillar allra mest. Eftersom jag bakar i en brödform så blir det inte så stora hål, ser mest ut som vanliga bröd, men segheten finns där ändå. Och den rkispiga ytan. Jag är ju lite nördig av mig när jag håller på med saker så jag testar också olika mängd fullkorn. Vill ha fullkorn i brödet och det är inte så lätt att hitta sådana bröd. Eller helt osötat bröd. På det här sättet bestämmer jag själv.