Jahapp, nu blir det ett recept. Ett tag sedan sist. Sparar för det mesta recept i Onenote numera och tänker då inte på att lägga ut här också. Det här gjorde jag dock idag och det var riktigt gott. Bra att kunna använda hela broccolin också, inte bara ”buketterna”. Så gjorde de visserligen inte i ursprungsreceptet, men jag gjorde det och det blev väldans bra.
Lyckades inte ta något superbra foto. Vintermörker är trots allt vintermörker. Inte för att jag ansträngde mig supermycket heller.
4-5 personer
Ingredienser
1 stor broccoli (min vägde ca 500 gr)
1 vitlök
1 citron (bara zesten)
60 gr basilika (jag blandade färsk och fryst och om det var exakt 60 gr har jag ingen aning)
100 gr pinjenötter (hade inga så jag använde cashewnötter, går säkert bra med mandel eller valnötter också)
60 gr parmesanost
60 gr olivolja
Salt och peppar
500 gr pasta
Gör så här
Börja med att rosta vitlök och broccoli.
Sätt ugnen på 200 grader och lägg ett bakplåtspapper på en djup plåt.
Skär av toppen på vitlöken, såpass långt ner att alla klyftorna är ”öppna”, lägg sedan vitlöken i folie, häll på en klick olja samt lite peppar och salt. ”Knyt igen” folien och lägg vitlöken på plåten.
Dela broccolin. Dela upp buketterna och bred ut dem. Ta broccoliskaftet och skär bort fula delar. Skiva sedan skaftet och lägg även dessa delarna på plåten. Häll över lite olja samt salt och peppar.
Rosta detta i ugnen i ca. 30 minuter. Ta ut plåten och låt allt svalna till rumstemperatur.
Koka upp pastavatten och koka sedan pastan under tiden som du gör peston. Spara lite pastavatten.
Pesto
Häll ner broccolibitarna i en mixer eller en matberedare. Tryck ut vitlöksklyftorna ur vitlöken. De är nu mjuka och krämiga och lätta att trycka ut. Lägg i citronzest, nötter, parmesanost och olivolja. Kör igång maskinen och kör tills du har en fin fluffig pesto. Smaka av med salt och peppar.
Häll peston över pastan och blanda. Är peston lite tjock så späd med pastavatten.
Ät och njut.
Lämna ett svar