Jag gillar indisk mat. Eller rättare sagt jag gillar indisk mat väldigt mycket. Lagar ofta curry av olika slag och daal. Och lite annat. Ibland är vi lite lata och beställer mat för avhämtning på den indiska restaurang i stan som åtminstone vi tycker är bäst. Ofta beställer jag Palak Paneer vid de tillfällena. Det är nämligen en av mina favoriträtter bland indisk mat. Och då står Paneer för ost och Palak för spenat. Alltså ost i spenat. Vilket det också är, men det är så klart mycket annat i också. Som gör det så himla gott.
I söndags hade vi en sådan lat dag och vi beställde mat. Jag beställde Palak paneer och såg mycket fram emot det. Det som kom var visserligen någonting med paneer i, men grönt var det inte. Och även om det var gott så var det inte alls så gott som det brukar vara. Så jag var lite besviken.
Bestämde mig för att testa att laga det själv och se hur pass gott det skulle bli. Nästa gång jag var i affären så tänkte jag därför köpa paneer, men det visade sig att det hade de inte i affären. Tänkte då att jag istället skulle testa ett recept där de istället för ost använt tofu. Paneer smakar ändå inte så mycket så jag tänkte att det kan nog gå lika bra med tofu. Dessutom hade jag en paket tofu i frysen som jag kunde använda. Vilket var bra även då den legat där ett tag.
Receptet, som jag hittat på Youtube, visade sig ge ett väldigt smakligt resultat och var faktiskt godare än den rätt jag fick hem i söndags. Ganska mycket godare till och med. Då är det dags att skriva ner den. Så att jag har receptet kvar till nästa gång. Och dessutom var det alldeles utmärkt gott med tofu i, så det kommer jag att använda nästa gång ocksǻ. Förutom att det är lättare att få tag i än paneer så innehåller det också mycket mindre kalorier.
Det blev kanske inte så skarpt grönt som det skulle kunna vara, kokte det kanske för länge, men det gör ingen skillnad när det gäller smaken. Att det är så mörkt just nu att bilden inte ger rättvisa till det gröna som faktiskt fanns gör inte heller att det smakar sämre.
Ingredienser
1 paket fast tofu, behöver inte pressa bort vattnet, men torka biten lite innan du skär upp den. Skär sedan upp den i munsbitstora fyrkanter.
Spenatsås
- 1 stor påse färsk spenat (200-250 g)
- 70 gram cashewnötter
- 3 dl vatten
- 2 vitlöksklyftor, skalade
- ca 3,5 centimeter färsk ingefära, skalad och skuren i grova bitar
- 1 grön chili, enligt receptet serrano, men jag körde med vanlig grön chili och det blev gott. Ta bort stjälken och skär i grova bitar
- 2 tomater skurna i små bitar
- 1/2 tsk salt
Masala (det heter så!)
- 1 msk olja
- 1 tsk hel spiskummin
- 1 finhackad gul lök
- 4 finhackade vitlöksklyftor
- 1/2 tsk gurkmeja
- 1 tsk mald koriander
- 3/4 tsk salt
- lite svartpeppar
- 1 lagerblad
- 1 tsk garam masala
- 1/2 tsk bockhornsklöver- blad (hade jag inga, men det blev bra ändå
Till servering
- Hackad färsk koriander
- Citronsaft
- Ris
Gör så här
- Börja med att lägga cashewnötterna i blöt. Gärna dagen innan, men i vart fall minst en timme. Lägg dem i blöt genom att hälla kokhett vatten över dem och sedan låt dem bara stå.
- Förbered isvatten som ska användas för att snabbkyla spenaten så att den inte tappar färgen.
- Koka upp vatten, lägg ner spenaten och koka den i två minuter. Lyft upp spenaten med en hålslev och lägg den direkt i isvattnet. Rör om lite så att det blir kallt överallt. Häll INTE ut vattnet.
- Låt vattnet koka upp igen. Lägg ner tofun och låt även den koka i två minuter. Häll sedan över tofun i en sil och låt den rinna av.
- Häll cashewnötterna i en sil och låt dem rinna av lite.
- Plocka fram en mixer och häll i 3 dl vatten. Lägg sedan i tomaterna, de två vitlöksklyftorna, grön chili, ingefära, cashewnötterna och salt.
- Pressa ur vattnet från spenaten med händerna och lägg sedan spenaten i mixern.
- Kör tills du har konsistens sås. Då är spenatsåsen klar. Låt den stå och vänta på sin tur.
- Häll en matsked olja i en traktörpanna (jag använde samma panna till att koka spenat och tofu). När oljan är varm häll i hel spiskummin och låt den värmas under omrörning tills den blir lite mörkare och det luktar gott. Cirka en minut
- Häll i löken och låt den steka tills den blir transparent, rör under tiden. Tar kanske 4-5 minuter.
- Häll i vitlöken och fortsätt steka under omrörning ett par minuter till.
- Häll i alla kryddor UTOM garam masala och rör runt i cirkus en minut.
- Sätt värmen på mellan-låg och häll i spenatsåsen. Låt det stå i cirka fem minuter, såsen ska då bli lite tjockare. Skulle den bli för tjock häll i lite vatten.
- Lägg i tofu, garam masala och eventuellt blad från bockhornsklöver. Rör om och låt det stå på plattan tills allt är genomvarmt.
- Ta grytan från plattan och smaka av med citronsaft samt häll i hackad färsk koriander.
- Servera med ris.
Lämna ett svar