Sitter inomhus och hör hur det regnar för fullt därute. Hela eftermiddagen har det varit mörkt som om det redan varit kväll. Läste någonstans att detta oväder har döpts till Hans i Norge. Har just varit ute med hundarna och vi hade regnjackor på oss alla tre. Vilket var bra. Och de var så duktiga. Det åskade hela tiden vi var ute, men båda två skötte sig alldeles utmärkt. Iggy reagerade lite på blixtarna, men i övrigt brydde han sig inte så mycket. Men vi hade också turen att det kom inte någon riktig smäll, bara allmänt muller. Så det är inneaktivitet som gäller. Till exempel baka bröd.
För dryga året sedan köpte jag min mjölkvarn. Något som jag skrivit om tidigare.
Sedan gick jag i pension och efter det har jag bakat nästan allt bröd vi äter och jag bakar bröden med nymalt fullkornsmjöl från min kvarn. Det gäller att testa sina recept för det nymalda mjölet fungerar inte likadant som mjöl jag köper i påse. T.ex. behövs det mindre mjöl eftersom det drar åt sig mer vätska. Det är bättre med lite lösare deg och har du lyckats bra med degen så jäser det ofta fortare än vitt vetemjöl.
Jag började med att köpa hem 12 kg vetekorn. Nu har jag köpt hem ännu mera, Ölandsvete, Emmer och Svedjeråg. Min tanke är att vi inte ska ha mjöl hemma som står och blir gammalt. Så länge du inte maler kornen så håller de i princip hur länge som helst. Jag testar olika brödrecept och ibland går det bra och ibland går det inte lika bra. Men alla bröd jag har bakat har gått att äta och även smakat gott, alla har dock inte jäst så mycket utan det har blivit lite mindre brödskivor. Går bra det också dock, då tar du bara två skivor i stället för en.
De här limporna jag gjorde blev emellertid väldigt knubbiga och fina. Jag använde mig av ett par olika recept och det här blev väldigt lyckat.
Stora rejäla skivor blir det av det här brödet.
Kommer att baka det här brödet flera gånger. Ska dessutom fortsätta att experimentera med kryddor, olika mjöler, fröer m.m. Och definitivt göra nyttigare bröd, med 100% fullkorn.
Ingredienser
7 dl vatten
50 gr jäst
2,5 tsk salt
1 dl matolja (gärna oliv)
1 msk honung
1 ägg (valfritt)
ca 16-17 dl fullkornsmjöl av vete (nymalt), jag använde ölandsvete blandat med okänt vete
Gör så här
Blanda ut jästen i lagom varmt vatten, häll i olivoljan och saltet i en degblandare. Vispa runt så att allt blir blandat.
Häll i 7 dl mjöl och honungen. Blanda ordentligt. Låt stå ca en timme, din deg ska ha börjat bubbla lite, dvs jästen ska ha kommit igång.
Knäck i ägget. Blanda.
Kör igång degblandaren. Rör i resten av mjölet. Häll i en deciliter i taget under tiden som maskinen knådar. När du har 15 dl inklusive de 7 du hällt i förut, låt maskinen knåda lite mellan decilitrarna för att se när det räcker. Degen ska släppa från kanten, men inte vara för hård. Jag använde lite drygt 16 dl.
Låt maskinen knåda tills släpper ordentligt från kanten.
Dela degen i två eller tre bitar beroende på storlek på dina brödformar. Jag använde två brödformar som är 29,5 x 15 cm och gjorde således två bröd. De här formarna är lite bredare än vanliga brödformar och detta var första gången jag använde dem, ville ha lite bredare bröd. Jag SÅ nöjd.
Naturligtvis kan du bara göra limpor utan brödformar också. Oavsett om du gör limpor i brödform eller lägger dem direkt på plåten så ska du forma dem genom att vika degen ett antal gånger. Den här videon visar ett sätt att göra det på. Att vika degen och inte bara dela och rulla den gör att den får lite mer luft och vill växa uppåt.
Sätt ugnen på 225 grader.
Låt bröden jäsa till dubbel storlek 35-45 minuter, kolla dem efter 35 minuter, ibland jäser den här degen väldigt fort.
Baka dem i 25-35 minuter(beroende på brödens storlek) de ska ha en innertemperatur på 98 grader.
Ta ut och låt dem svalna.
Bröd som bara jäser en gång kan bli torra om du har dem framme för länge. Jag skivar dem och fryser in dem så slipper vi torra bröd.
Alternativ med Surdeg
max 10 gram jäst
Aktiv surdeg
Lägg jäst, surdeg, olivolja och honung i vattnet och rör om. Blanda ner 6-7 dl mjöl. Låt stå en timme eller mera om du vill.
Gör sedan som i ovanstående recept fram till jäsning av brödet. De här limporna låter du jäsa till cirka dubbel storlek, tid är svårt att säga. Håll koll helt enkelt. Går också bra att jäsa dem i kylskåpet över natten t.ex.
Vid bakning.
Snitta bröden. Spraya sedan relativt riklitg med vatten. Lägg en brödform över som ett lock och ställ in i ugnen. Låt stå med locket på i ca 20 minuter. Baka sedan utan lock i 15 minuter eller tills bröden har en innertemperatur på 98 grader.
Lämna ett svar