Vårt kylskåp är väl som kylskåp är mest, förutom att det inte är lämpligt att ställa saker mot den bakre väggen. Då fryser det. Vi försöker tänka på detta och ställer inte medvetet saker längst in, men så händer det att det är trångt eller du har lite bråttom och utan att tänka dig för så har du puttat in något mot den bakre väggen. Och så står det där till nästa gång du behöver det. Då plockar du fram det. Sedan svär du. Ser om något går att rädda och kastar resten. Häromdagen tänkte jag att jag skulle baka och hittade min surdegsburk längst in i kylen. Den var inte frusen, men väldigt kall. Tog ändå lite av den och matade med rågmjöl och vatten. Tyvärr var den död. Min fina surdeg. Bara att börja om från början. Nu har det fått stå surdeg i ugnen ett antal dagar (ställer in den i en avstängd ugn eftersom locket är lite på glänt och av någon anledning så bara älskar små flugor surdeg). Matat den en gång om dagen och nu äntligen har jag en ny surdeg.
I plastburken min nya surdeg, i glasburken en omgång rågmjöl och vatten som jag ska blanda en matsked surdeg i. Sedan blir det dags för kylen igen för min nya surdeg. Förhoppningsvis ska den inte hamna längst in.
Ofta kastar du resten av surdegen när du håller på att ta fram en ny, men det kändes lite taskigt att göra det när den nu faktiskt bubblar. Så den surdeg som finns i plastbunken fick en matning till. Sedan ska jag mata den ytterligare en gång med en större mängd mjöl och vatten, för lite senare göra surdegspannkakor. Så kommer allt till nytta.
Lämna ett svar