Jag tycker verkligen det är roligt att prova att baka olika saker med mitt egenmalda mjöl. Nu har jag gjort bröd, som gått bra, och surdegsfrallor som också gått bra. Igår fick jag för mig att jag skulle testa att göra bagels. Så det gjorde jag. När jag nu inte kunde åka på keramikkurs. Jag använde mig av de kunskaper jag lärt mig vid de andra bakningsövningarna och de fungerade även här. Färskmalet mjöl behöver mer vatten än gammalt mjöl. Jäser fortare gör det också. Det är bra att göra en poolish, det vill säga att blanda en del av mjölet med vatten och jäst och låta det stå en stund innan du blandar ihop alla ingredienser. Så jag använde allt det där även till min bageldeg. Bageldeg är egentligen exakt samma deg som annan bröddeg, det är bra tillagningen/bakningen som är annorlunda. Att du kokar dem innan du bakar dem. Gör att det blir lite sega.
Det är i grytan de sväller upp. De växer inte mer i ugnen sen, men du bakar dem så att de blir ordenligt genombakta. Kokningen gör du 1 minut på varje sida så insidan hinner inte blir klar i grytan. Efter kokningen får de lite gottigottgott ovanpå innan du bakar dem.
Och de blev bra! Även med nymalt fullkornsmjöl. Goda blev de också. Så nu är frysen väldigt full. Nu får vi äta lite innan jag bakar mera saker.
Förstår inte varför det skulle vara så svårt att baka på fullkornsmjöl. Har läst flera skräckberättelser. Kanske visst de inte om det här med lite mera vatten, eller kortare jästider.
I alla fall. Ytterligare ett lyckat experiment. Och vi har massor med nyttigt bröd!
För övrigt tycker jag att vintern ska ta slut!
Snigel säger
Så roligt att det funkar, att du kommit på ”knepet”! 😀
Asta säger
Och det kommer från icke-bakare😀