Vi har för flera år sedan planterat rabarber i vår trädgård. Först stod de på en lite för skuggig plats och jag flyttade dem. Det var någon sort med lite syrlighet i. De växte aldrig. Sedan köpte jag en annan sort, en vanlig, typ. Men inte heller den växer speciellt mycket. Jag brukar få några ynkliga små rabarber per år. Till två-tre pajer. Och då blir de inte speciellt fulla med rabarber. Därför fyller jag ofta på med färska eller frysta jordgubbar. Kombinationen rabarber-jordgubbar är aldrig fel.
I år har jag helt tagit bort rabarbern med liten syrlighet och planterat ytterligare en planta med en sort som påstås ska kunna växa kraftigt. Beror säkert på trädgårdsmästaren också.
Ingredienser
Fyllning
4-5 ynkliga rabarberstjälkar
1 paket frysta jordgubbstärningar (250 gr)
2 msk farinsocker (är frukten söt behövs inte det här sockret)
2 msk potatismjöl
2 tsk kardemumma (valfritt, men gott)
Smuldeg
150 g smör
1 dl strösocker (är frukten söt räcker det med 0,5dl eller inget alls, du har ju sirap i också)
0,5 dl ljus sirap
2 krm salt
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader
- Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och sprid ut dem i pajformen
- I en bunka blanda ihop salt, havregryn, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver.
- Smält smöret i en kastrull. När smöret smält häll i sockret och rör tills det smält in i smöret. Häll i sirapen och rör om.
- Häll blandningen i bunken med de torra ingredienserna och blanda ihop det till en jämn smet.
- Klicka blandningen över fyllningen och platta till den med en sked eller något annat så att den täcker hela fyllningen.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter. Håll koll, den ska vara gyllenbrun, men inte bränd.
Servera med vaniljglass eller vispgrädde med en smula vaniljsocker i. Går bra att spara i kylen.
Snigel säger
Så gott ditt recept verkar, jag måste nog prova det!
Jag väntar tills jag får besök, eller ska själv iväg och besöka, då jag försöker avsockra mig. En liten bit ska jag ta, men bjuda bort resten.
Asta säger
Ja, det blir ju tyvärr en del socker, och då har jag ändå plockat bort 2 dl socker från det recept jag utgick ifrån.