Jag har tidigare skrivit om att jag börjat äta gröt igen. Och att inspirationen kom från den danska restaurangkedjan Grød. Hos Grød kan du emellertid tydligen äta även annat än gröt. Men det handlar om mat som är lite som gröt. Risotto och grytor t.ex. Och en del av sakerna finns det recept till på deras sida. Den här veganska daalen har jag gjort flera gånger nu, den är enkel att laga till och den är väldigt god. Har hamnat bland de maträtter som återkommer på matsedeln.
Ingredienser
Rapsolja att steka i
200 g schalottenlök eller en stor gul lök
2 klyftor vitlök
1 röd chili
1 morot
ca 50 g färsk ingefära
2 msk madras currypulver
250 g röda linser
7 dl vatten
1,5 tsk salt
4 st limeblad
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk (lätt eller vanlig)
saft från en citron
Gör så här
Värm oljan i en stor gryta.
Finhacka morot, lök, vitlök, ingefära och chili.
Häll ner currypulvret i grytan och rör om, häll i de hackade grönsakerna.
Låt det steka i 4 – 5 minuter, rör om då och då, löken ska få färg, men inte för mycket.
Skölj linserna och lägg ner dem i grytan, stek dem lite och häll sedan på vatten, salt och lägg i limebladen.
Låt koka tills linserna absorberat vattnet.
Häll i de krossade tomaterna och kokosmjölken. Koka tills daalen är så tjock som du vill ha den. Smaka av med salt och citronsaft.
Vi äter den med ris.
Elisabeth Åkesson säger
Hej! Hittade ett svart nyckelskåp i metall i din blogg fr 2017(tror jag). Jag har ett likadant men behöver ett nytt o kommer inte ihåg var jag köpte det?
Gör du? Snälla pterkom om du minns. Har letat på nätet men hittar inte…
Mvh Elisabeth Åkesson
Asta säger
jag köpte mitt på Svensson i Lammhult, men jag tror inte de har det längre.