Jag har aldrig varit förtjust i havregrynsgröt. När jag var liten kräktes jag visst när mamma försökte mata mig med det. Och det har hängt i. Det är något med konsistensen. Länge gjorde det att jag aldrig försökte mig så mycket på gröt överhuvudtaget. Sedan köpte jag Grynblandning någon gång och då upptäckte jag att gröt av grynblandning var helt OK. Men havregrynsgröt fungerade fortfarande inte. Så läste jag om gröt eller rättare sagt om Grød – grötrestauranger i Köpenhamn. Ja det är ganska längesedan jag lästa om dem första gången, men nu hamnade jag där igen. Läse om deras grötrecept och jag läste om deras syn på havregryn. Att havregryn skulle vara grovvalsade för att fungera i gröt. Så då ville jag testa igen. Det låter väl helt galet, men jag beställde havregryn från danmark. Och ett par grytblandningar till.Bara för att testa.
Och så började jag testa. Jag gjorde gröt på deras recept.
1 dl gryn
1,5 dl mjölk (i mitt fall havremjölk)
1,5 dl vatten
salt
Blanda, koka upp och låt sedan sjuda tills den är lagom. Och den ska vara lite krämig. Sedan lägger du på toppings lite som du känner för. Inte mjölk ovanpå igen – som i vart fall jag varit uppväxt med att jag skulle hälla på gröten – istället har du en krämig gröt och behöver inte någon mjölk.
Och det ÄR skillnad med mer grovvalsade havregryn. Jag kan äta den gröten. Fortfarande inte min favorit dock. Däremot så köpte jag en påse med en blandning av Spelt och emmer plus lite dadlar i. Den var riktigt god. Men jag kan inte fortsätta att importera gröt från danmark, det blir lite för dyrt i längden. Inte fruktansvärt dyrt, men dyrare än det behöver vara. Så jag började söka på nätet och kunde konstatera att det går att köpa grovvalsade havregryn OCH andra sorters flingor. Så nu har jag gjort det. Med dessa har jag gjort en egen grytblandning. I den finns det nu grovvalsade havregryn, spelt (eller dinkel) flingor och emmerflingor. Där finns också hackade dadlar och tranbär. Den ska väl vara ett tag eller vad tror ni?
Härligt är också just nu att kunna gå ut i trädgården och plocka bär till gröten. Det går bra att göra det under tiden som gröten sjuder.
Längtar tills blåbärsbuskarna och björnbärsbuskarna också har växt så mycket att de ger bär. Vi har just nu också massor av röda vinbär, men jag vet aldrig riktigt vad jag ska göra med dem. Förutom vispegröt ett par gånger, men det är bara cirkus två liter bär totalt som går åt till det. De som ägde det här huset innan oss måste ha älskat röda vinbär. Så många buskar som det finns här. Men jag ska testa även vinbär på gröten tror jag. De är ju goda färska.
Förutom bär toppar jag med valnötter och någon sorts frö eller så. Just nu är det puffad quiona innan dess var det hampafrö (något som visade sig vara gruvligt gott helt oväntat).
Så – gröt! Hoppas jag gillar det så länge att jag äter upp grytblandningen. Jag är ju lite ombytlig just när det gäller frukost. Ett tag var jag övertygad om att havre/chia-overnightblanding var den perfekta frukosten. Just nu är det gröt.
Den som lever får se.
Lämna ett svar