I Spanien gillar de det här med ris och bönor. Och det går att hitta många bra recept inom det området. Det är gott, men det som nästan är allra bäst med dem är att de går att göra allt i en och samma panna. Den här är det dessutom korv i. Jag använde Incredible sausage från Hälsans kök och jag tyckte de passade väldigt bra här. Jag har använt paellaris, det går att använda vilket ris du vill, men olika ris ger olika tider naturligtvis.
Jag gillar att laga sån här mat där allt går att fixa till i en gryta eller en panna. Och i Spanien är det inte en trend det där med one-pot, där är det en tradition.
Ingredienser
3 klyftor vitlök, rivna
1 gul lök, finhackad
1 röd paprika, finhackad
ca 15 haricot verts, halverade
olja till stekning
1 burk mindre vita bönor (limabönor i originalet, men går bra med andra vita bönor
2 korvar (i mitt fall alltså incredible sausages, i originalet beyond sausages), skurna i 1-2 cm tjocka skivor
1 burk krossade tomater
1/2 tsk söt rökt paprika
5 dl grönsaksbuljong
1 pkt saffran
2,5 dl rundkornigt ris (typ arborio – annat ris går bra också, men det blir andra koktider så håll koll helt enkelt)
salt
svartpeppar
Gör så här
Värm upp en stor stekpanna på medel-hög värme och häll i oljan. Stek korvskivorna 4-5 minuter så att de har en ordentlig stekyta. Ta upp korvskivorna och lägg dem på ett fat (eller på vad du vill).
Häll ner löken i pannan och fräs en stund, häll sedan ner paprikan och blanda. Efter ytterligare ca två minuter häll ner haricot vert och rör om, och ett två minuter igen häll ner vitlöken och stek i 20 – 30 sekunder. Se till att röra så att inte vitlöken bränns.
Häll i rökt paprika och salt och peppar. Blanda och häll sedan i de krossade tomaterna. Blanda allt ordentligt och häll sedan i korvskivorna tillbaka i pannan.
Efter ungefär en mint häll i grönsaksbuljongen och bönorna plus saffran. Låt det koka upp och sedan koka i någon minut (hjälper till att få fram saffranssmaken), häll sedan i riset och rör runt och blanda försiktigt så att riset blir bra fördelat i pannan. Nu ska du inte röra fler gånger i pannan, men du kan skaka om den då och då om du vill.
Efter ca 8 minuter (här kan det variera beroende på vilket ris du använder) har riset sugit åt sig det mesta av vätskan. Sänk då till medium-låg temperatur och låt det sjuda i ytterligare tre till fyra minuter. Ta sedan bort pannan från spisen och täck med en kökshandduk i ca fem minuter. Servera sedan direkt.
Och igen – använder du en annan typ av ris kan alltså tiden variera, kanske du till och med behöver fylla på med lite mera grönsaksbuljong. Du får testa helt enkelt.
Lämna ett svar