Jag kikar en hel del på matlagningsvideos på Youtube. En väldigt trevlig kanal jag kan rekommendera är Rainbow Plant Life. Väldigt trevlig tjej, ungefär lika klumpig som jag själv, och många väldigt goda recept. Bland annat gjorde hon den här linsbolognesen. Jag har haft ett annat recept på linsbolognese här tidigare, men nu tog jag faktiskt bort det för att ersätta med detta. Den här såsen blev så god! Förvånande god faktiskt eftersom det inte är några speciella ingredienser. Eftersom jag gjort den ett par gånger nu har jag justerat den lite till vår smak. Har just gjort en dubbel sats och frusit in en del.
Det som är lite annorlunda är att löken ska tillagas länge och även att såsen sedan ska koka länge. Båda momenten gör att smakerna blir djupare. Just det där med att koka lök och andra grönsaker som ska ge smak länge har jag sett i flera indiska recept och det har fungerat väldigt väl även i de indiska recept jag testat (om ni undrar varför jag hänvisar till indisk mat är det för att hon som har kanalen har indiskt ursprung).
Ingredienser
ca 6 portioner
ca 1 1/2 msk olja
1 stor gul lök, finhackad
1 stor eller 2 små morötter, finhackad eller grovt riven
4 vitlöksklyftor, rivna
1 matsked torkad oregano (mer om du vill)
1 matsked torkad timjan
1 1/2 tsk salt (plus till egen smak så klart)
Svartpeppar
150 gr tomatpuré
120 ml vitt vin
7,5 dl grönsaksbuljong
185 gr röda linser, blötlagda
35 gr valnötter, finhackade
1 burk krossade tomater
1 msk balsamvinäger
För servering
Parmesanost, mjölkbaserad eller vegansk
Färsk persilja eller basilika
Gör så här
Lägg linserna i blöt i vatten minst 30 minuter. Gärna uppåt 60 minuter.
Hetta upp oljan en traktörpanna, stekgryta eller annan gryta. Det kommer att bli en ganska rejäl portion så var inte alltför snål med storleken på grytan.
Lägg i den hackade löken tillsammans med lite salt. Rör om då och då tills löken börjar släppa vätska så att oljan börjar bli lite ljusbrun. Lägg i lite vatten och deglacera pannan, rör om. Koka löken minst tio minuter till. Häll i lite vatten då och då, rör ofta så att löken inte bränns. Löken ska vara mjuk och guldbrun.
En liten stund innan löken verkar vara klar kan du hälla i morötterna och låta dem steka med.
Häll i vitlöken, timjan, oregano, 1,5 tsk salt och svartpeppar. Rör om och låt koka i 60-90 sekunder.
Rör i tomatpurén och låt den koka med i 2-3 minuter, den blir då lite mer mörkröd och luktar inte lika syrligt längre.
Deglacera med vinet. Rör om och låt koka tills det inte längre luktar alkohol. Vill du inte använda vin skippar du bara det här steget.
Häll i buljongen och se till att inget fastnat i botten. Rör om och blanda allt ordentligt. Häll linserna i ett durkslag för att få bort vattnet och häll sedan ner dem i grytan. Lägg i valnötterna. Rör om. Låt allting koka upp och sänk sedan till medium låg temperatur och låt sjuda i ca 20 minuter. Rör då och då.
Häll i de krossade tomaterna. Rör om och låt sjuda i åtminstone 20 minuter till. Rör då och då, finns annars en tendens till att linserna vill fastna i botten.
Smaka av med salt och peppar. Häll slutligen i balsamvinäger (eller/och lite socker) och rör om. Smaka av igen.
Servera med lite färsk persilja eller basilika (om du har något av det hemma, det hade inte jag) samt parmesanost.
Och pasta så klart.
Går bra att frysa.
Lämna ett svar