Fantastisk väder vi har haft nu några dagar. Plusgrader och sol. Det känns mer som slutet av mars istället för slutet av februari. Har varit ute och promenixat med hundarna i det fina vädret och det är liksom svårt att sluta. Varken Gandalf eller jag kan gå långt i ett sträck utan vi behöver stanna och vila emellanåt. Jag får ont i ryggen och Gandalf får väl ont lite här och var tror jag. Men stannar vi till då och då och vilar så går det bra. Vila lite och sedan fortsätta.
Vårat ”extrakylskåp”. dvs verandan har blivit för varm för att användas, den har annars varit superbra hela hösten och vintern. Innan den blev för varm var den förvaringsplats bland annat för ett gäng nutellacookies som jag bakade. Och götapetter vad de var goda. Först var de så himla goda när de var ljumma. Nutellan var mjuk och härlig där i mitten. När de stått på verandan så var nutellan lite hårdare, men ärligt så var det också väldigt gott. Faktum är att jag tyckte nästan det var godare.
Nu när vi jobba hemma käkar vi en cookie eller en kanelbulle varje dag. Det har blivit en liten vana. Kanelbullarna har jag börjat köpa färdiga, men cookiesarna bakar jag själv. Har faktiskt inte hittat några riktigt bra att köpa. Annars har jag börjat köpa hem både halvfabrikat och färdigt emellanåt, det är inte så kul att laga mat hela tiden. Vi brukar gå ut och äta åtminstone lunch några gånger i veckan, men så blir det ju inte när vi jobbar hemma. Så nog tusan kan vi få kosta på oss en cookie då och då.
15 stora cookies
Innehåll
115 gr smör, rumsvarmt
115 gr brunt farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
275 gr vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 msk maizena
1 påse chokladknappar 150 gr (mjölkchoklad el mörk – jag använda mjölkchoklad)
Gör så här
Gör 15 ”klumpar” nutella, 1-2 tsk i varje och lägg klumparna på ett bakplåtspapper på något som får plats i frysen. Ställ in dem i frysen och låt dem stelna. Tar cirkus en timme.
När Nutellan är frusen kan du börja baka dina cookies.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft om du har..
Rör ihop smör och socker (farin + vaniljsocker) tills det är fluffigt.
Rör i ägget. Rör tills det är bra blandat.
Blanda mjöl, salt, maizena och bikarbonat i en skål. Rör sedan ner det i bunken med smörblandningen. Blanda ordenligt.
Rör ner chokladknapparna.
Dela degen i 15 delar. Jag väger dem för att få dem lika stora. Rulla varje del till en boll.
Tryck in en nutellabit i varje cookie och tryck runt degen så att nutellan är helt omsluten av deg. Gör så med alla 15 cookiesarna.
Lägg cookiesarna glest på plåtar. Jag delade upp dem på två plåtar och gjorde så mycket avstånd så möjligt.
Förmodligen har nutellan blivit mjukare när du hållit på så om du vill kan du platta till cookiesarna lite när du lägger dem på plåten.
Baka dem 11-13 minuter eller tills det ser lite gyllene ut. Baka inte för länge dock, då blir de inte så gäggiga.
Låt dem svalna lite innan du flyttar på dem, men ät gärna några av dem ljumma. Det är väldigt gott när nutellan är nästan flytande. Fast ärligt så är det nästan lika gott när den har stelnat.
Lämna ett svar