Jag gjorde en jättelasagne för att vi skulle ha mat några dagar i rad. Blandade ett recept från portionen under tian och Tuvessonskan. Och lite eget också så klart. Såsen är gjord med belugalinser och den var jättegod. ”Bechamelsåsen” var en överraskning och när jag smakade bara den så tyckte jag att den smakade annorlunda, men när allting lagts i hop till en lasagne och bakats så var slutresultatet supergott. Den här kommer jag definitivt att göra igen.
Det här blir en stor form lasagne!
Ingredienser
Belugasås
2 gula lökar, hackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
Olja att steka i
1 msk paprikapulver
300 g morötter, skuren i små kuber
200 g rotselleri (eller annan rotsak t.ex. palsternacka), skuren i små kuber
3 dl torkade belugalinser, avsköljda
800 g krossade tomater
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk tomatpuré
2 tsk dijonsenap
1 liten burk soltorkade tomater, finhackade (valfritt)
2 tsk sambal oelek
1 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
lite rårörssocker eller något annat sött
lite balsamvinäger
salt och svartpeppar
”Bechamelsås”
2 dl solrosfrön
1 liten näve cashewnötter (valfritt)
4-5 dl havredryck
Lasagneplattor
Riven eller hyvlad ost, hur mycket bestämmer du själv.
Gör så här
Belugasåsen
Fräs lök och vitlök i olja och paprikapulver tills löken är mjuk. Tillsätt morot och rotselleri och låt fräsa med en stund.
Tillsätt resten av ingredienserna till såsen och låt småputtra under lock på medelvärme ca 20-30 min. Rör om då och då. Späd ev med mer vatten om det behövs, men den ska inte vara rinnig. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 225°.
”Bechamelsåsen”
Rosta solrosfröna i en torr stekpanna. Mixa dem och cashewnötterna med hälften av havredrycken till en slät massa. Tillsätt resten av drycken och mixa lite till. Kolla under tiden så det blir lagom tjockt.Har du några ostskalkar eller vill ha i ost överhuvudtaget släng i några bitar och kör i det också i blendern.
Varva såsen med lasagneplattor och havredrycksblandningen i ugnsformar. Jag valde också att lägga lite riven parmesan i varje lager. Avsluta med lite sås och strö över riven eller hyvlad ost. Grädda mitt i ugnen 20–30 min.
Lämna ett svar