Jag har skrivit om hur jag bakat bagels i sommar. Jag gjorde det en gång till. Och jag kommer högst troligen att göra det flera gånger. Jag har blivit lite förtjust i bagels helt enkelt. De är lite sega och ”roliga” att äta. Nästan som ett surdegsbröd fast ändå inte. Tidigare har jag lagt in ett recept om att baka bagels med surdeg och russin. Det här receptet är med jäst och är väl mer vad man kallar en New York-bagel om jag förstår det rätt. Jag utger mig inte för att vara någon expert, men efter lite kollar på Youtube så har jag kommit fram till detta.
Så här gör jag när jag bakar dem.
Du börjar med en poolish, alltså en fördeg. Det är inte ett måste, men jag har sett flera recept där du gör en poolish och jag tycker att en fördeg brukar ge lite saftigare bröd så jag valde den varianten. När du är hemma på semester är det ju inga problem att göra en poolish och låta den stå några timmar, men om du jobbar (och inte jobbar hemma) så kan det ju var problematiskt. Då kan du istället låta den stå i kylskåpet när du är och jobbar så fortsätter du när du kommer hem. Eller låta den stå i kylskåpet över natten. Också en möjlighet.
Ingredienser
Poolish eller fördeg
300 gr vatten
25 gr jäst
300 gr vetemjöl special (eller vanligt vetemjöl)
30 gr brödsirap med mal
Deg, del 2, dvs Själva degen
Din poolish eller fördeg
300 gr vatten
25 gr jäst
800 gr vetemjöl special (eller vanligt vetemjöl)
30 gr matolja
15 gr salt
Ägg, vatten och lite salt till pensling
Något att strö på bullarna sesamfrö, vallmofrö eller Everything Bagel som jag hittat på flera ställen och använt mig av.
Till kokning
1 msk bikarbonat eller bakpulver(inte nödvändigt om du inte har det)
3 msk brödsirap alt honung (brödsirapen ger även lite färg på brödet)
Everything Bagel seasoning
2 delar vallmofrö
1 del svarta sesamfrön
1 del vita sesamfrön
1 del vitlökspulver
1 del lökpulver
1 del flingsalt
(Sedan har jag av någon anledning också rivit ner lite parmesanost i den här blandningen och tycker att det är gott)
Gör så här
Poolish
Rör samman ingredienserna till en smet och låt den stå i rumstemperatur i 2-3 timmar. Alternativt ställer du in den i kylen under din arbetsdag eller över natten.
Själva degen
Blanda poolishen med övriga ingredienser utom oljan och saltet.
Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter.
Tillsätt oljan och saltet och arbeta degen i ytterligare 10 minuter. Degen skall vara seg och elastisk. Låt degen jäsa i 1 timme.
Dela degen i ca 20 lika stora bitar. Jag väger upp dem i bitar om ca 80 gram vilket jag tycker i lagom och det kan bli mellan 20-24 bitar.
Rulla bitarna till en boll och stick sedan ett hål i mitten med ett finger. Gör hålet lite större med två eller tre fingrar för annars jäser det igen.
Lägg ringarna på ett väl mjölat bakplåtspapper. Snåla inte med mjölkningen. Om det är för lite mjöl under dina bagels så fastnar de i pappret och du riskerar att förstöra jäsningen när du försöker få loss dem från pappret.
Låt dem jäsa i ca 30 minuter.
Rör under tiden ihop ett ägg med lite vatten och lite salt. Häll upp det som du vill ha på dina bagels. Eller låt bli – du MÅSTE inte ha någonting på dem.
Förbered också en stor gryta med vatten häll i brödsirap eller honung och eventuellt bikarbonat eller bakpulver.
Lite innan jäsningen är klar sätt ugnen på 225 grader och koka upp vattnet i din gryta.
Lägg ett brödgaller på vasken eller någon annanstans, men i så fall gärna med en handduk under.
Sedan börjar du koka dina bagels. Beroende på storleken på grytan så lägg ner två eller tre bagels i det kokande vattnet ( i min gryta får det bara plats två). De sväller upp ganska mycket direkt de hamnar i vattnet.
Låt dem koka i en minut, vänd dem sedan och låt dem koka 1 minut på andra sidan också. Lyft upp dem med en hålslev och lägg dem på ditt galler och låt dem rinna av lite.
Lägg i nästa omgång bagels och under tiden som de kokar kan du pensla de du kokt med ägg och doppa dem i den topping du valt.
Kör på så här tills du har en full plåt.
Sätt in plåten i ugnen och låt dem baka i ca 15 – 20 minuter. Eftersom de svällt upp i det kokande vattnet blir de inte större i ugnen.
Fortsätt koka upp resten under tiden.
Ta ut din första plåt och sätt in nästa. Låt dem svalna på ett galler.
Ät gärna en halvljummen, SÅ gott!!
Lämna ett svar