Har läst på flera ställen om det här med att långjäsa bröd. Du behöver lägga ner väldigt lite jobb på själva bakningen. Knådningen ersätts av tid och smaken förbättras också av tid. Har läst en bok som heter Långjäst och lättbakat som handlar om detta och även boken Bröd, bröd, bröd har en del sådana recept. De här baguetterna kommer emellertid från boken Långjäst och lättbakat.
Vi skulle käka räkor med bröd, majonnäs och lite vitt vin hade vi bestämt. För en gångs skulle hade vi kommit på detta i god tid innan och inte fem-tio minuter innan som det kan vara ibland. Det var en fredag och vi jobbade hemma. Jag testade därför att fixa till de här baguetterna på morgonen. Fixade till degen och formade baguetterna. Sedan fick de stå och jäsa i kylskåpet hela dagen under tiden som vi jobbade och lite innan det var dags att äta så bakade jag dem. De blev jättegoda! Så de här kommer jag att göra igen. En annan gång när jag kan vara ute i god tid.
Ingredienser
300 gram kallt vatten
10 gram färsk jäst
10 gram honung
1 1/2 tsk salt
450 gram vetemjöl special
Gör så här
- Blanda ut jästen i det kalla vattnet.
- Häll i övriga ingredienser och rör ihop degen. Den behöver inte knådas eller köras runt i en maskin utan det viktiga är att röra ihop degen så att alla ingredienserna har blandats. Gick ganska bra att göra med en slickepott.
- Täck sedan bunken med ett lock eller plast och låt degen vila i ca en timme.
- Strö mjöl på bakbordet och häll ner degen. Den är lite kladdig, men blir enkel att hantera om du smörjer händerna med lite olja. Dela degen i två bitar. Platta ut degen lite och rulla ihop den som en rulltårta. Rulla sedan rulltårtorna på bakbordet tills de blir så långa du vill ha dem. Vill de dra ihop sig så vänta lite och gör om det.
- Snurra eller vrid dem ett par varv, typ som en polkagris. På så vis flyter de inte ut under jäsningen utan håller ihop. Lägg dem på ett bakplåtspapper som du viker så att det finns liksom en ”vägg” mellan bröden. Gör sedan en liten ”vägg” på varje sida av baguetterna och lägg en rullad handduk på varje sida. Detta gör att de får stöd när de jäser, och samtidigt så fastnar de inte i varandra. Tänk bara på att det ska finnas plats för baguetterna att jäsa också, alltså inte för trångt. Anledningen att jag gör en ”vägg” även på utsidan av baguetterna är att bakplåtspappret annars får ett eget liv och är i vägen helt enkelt.
- Det här ska sedan ställas in i kylskåpet. Har du plats för en plåt i kylskåpet kan du lägga bakplåtspappret direkt på plåten. Har du inte plats för en plåt i kylskåpet, vilket inte jag har, så hitta en lagom bricka eller motsvarande där baguetterna får plats. Lägg en handduk över och täck med plast. Själv la jag in brickan i en vanlig plastkasse. Ställ sedan in i kylskåpet.
- Låt baguetterna stå i kylskåpet 8-12 timmar. Lite längre gör nog inte heller någonting.
- Sätt ugnen på varmluft 230 – 250 grader (vanlig ugn 250 grader). Dra över bakplåtspappret på en vanlig plåt om du inte redan hade dem på en plåt. Dra ut bakplåtspappret så att ”väggarna” slätas ut. På så vis har du nu också avstånd mellan baguetterna. Gör några snitt på snedden med en vass kniv.
- Baka dem i ca 18 minuter eller tills de är lagom bruna och fina.
Lämna ett svar