Jag rensade ogräs. Eftersom kirskålen var liten och ny så bestämde jag mig för att spara den och göra något med den. Har läst om recept med ogräs många gånger och tänkte att äntligen skulle det bli av.
Jag hade läst olika recept med kirskål och bestämde mig för att testa ett av dem. Och det blev pesto. Kirskålspesto. Som vi åt med spagetti. Den var verkligen jättegod! Räckte till tre gånger.
Ingredienser
2-3 liter nyplockad kirskål (så lite stjälkar som möjligt)
ca 3 dl mandel (jag varken skalade eller rostade den)
3 vitlöksklyftor
1,5-2 dl parmesanost
drygt 2 dl olivolja
salt och peppar
Gör så här
I receptet jag läste så ångade de kirskålen lite. För att den inte skulle vara bitter. Jag gjorde det jag också. Hällde kirskålen i ett durkslag som jag höll lite över en gryta med kokande vatten. Jag är dock tveksam till om det är nödvändigt att ånga kirskålen, jag smakade på kirskålen innan jag ångade den och jag tyckte inte den smakade bitter. Kan tänkas att det beror på hur nyuppväxt kirskålen är.
Sedan hällde jag ner kirskål, mandel, vitlök och osten (som jag skurit i bitar) i en matberedare och körde den tills det börjar bli lite finfördelat.
Häll i olivoljan. Lite i taget under tiden som matberedaren går. Tills du får lagom konsistens. Smaka sedan av med lite salt och peppar. Behövs inte mycket eftersom parmesanen är ganska salt. Häll upp på en burk eller ät upp allt!
Vi har ätit den med spagetti. Alla tre gångerna. Och alla tre gångerna var den god. Precis som med all pesto så gäller det att det finns tillräckligt med olja om du ska spara den i kylskåpet.
Lämna ett svar