När jag köpte rödbetor på torget så frågade de om de skulle ta bort blasten. Först tänkte jag att ja, absolut, men sedan såg jag att blasten såg väldigt fin ut så jag lät den vara kvar. När jag kom hem så sköljde jag blasten och stekte upp den. Och lite annat. Tillsammans blev det en varm sallad, som faktiskt var väldigt god.
Ingredienser
Blast från två knippen rödbetor
Lite olja att steka i
2-3 klyftor vitlök
2 msk olivolja
lite vatten
svartpeppar
en paket halloumi
olivolja
chiliflarn
oliver
ev. lite flingsalt
Gör så här
Skölj blasten och riv den i något mindre bitar. Värm upp lite olja i en stekpanna med lite högre kanter, eller som här i en traktörpanna. Lägg i blasten. Medelvärme.
När blasten börjat krympa lite, hacka eller pressa vitlöken och lägg ner den i grytan.
Häll över ett par matskedar olivolja och 1-2 msk vatten. Låt det värmas på tills blasten är lagom mjuk. Vrid över svartpeppar.
Under tiden som blasten håller på att steka skiva upp halloumin, pensla den med olivolja på båda sidor och krydda med chiliflarn. Stek eller grilla halloumin.
Dela upp några oliver.
Lägg upp rödbestlasten på en tallrik, lägg över halloumin och några oliver. Servera med en bit bröd.
Vill du ha mer sälta än den som kommer från osten och oliverna så kan du strö på lite flingsalt.
Lämna ett svar