När vi äter mat på helgen så tar vi ofta en kopp kaffe efteråt. Och då gillar vi att ta något litet sött till kaffet. Jag brukar fixa så att vi har något litet i frysen som är lätt att plocka fram och som samtidigt inte är så stort att det blir jätteonyttigt. Ibland har jag gjort chokladbollar i lite mindre variant och fryst in dem. Men det är bara att konstatera att det ÄR ganska jobbigt att stå och rulla alla de där chokladbollarna. Framförallt som Sara bakar också har lurat mig till att det är gott att ha lite choklad runt bullarna också. Men nu gjorde jag det enkelt för mig. Jag gjorde chokladbollar på tvären. Och skar den i så små bitar att varje bit är i pralinstorlek. Väldigt enkelt att plocka fram något litet sött till kaffet.
Ingredienser
500 g Smör
3 dl Florsocker
1 dl Kokt kallt kaffe
0,5 dl Vaniljsocker
0,5 dl Kakao
100 g smält mörk choklad
20-23 dl Havregryn (en liten påse havregryn är lagom)
Ovanpå
250 g Mjölkchoklad
Kokos
Gör så här
Lägg ut smöret och se till att det blir rumsvarmt.
Jag har rostat en del av kokosflingorna. Det är inget måste, men ger lite roligare utseende och ger lite extra smak också. Vill du rosta dem så gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Häll kokos i en långpanna och rosta den i ugnen tills den blir gyllenbrun. När den väl börjar bli brun så går det fort sen så håll koll. Jag märkte att den kan bli ganska mörk utan att vara bränd. Men skulle du tro att du bränt dem (som jag trodde) så smaka på den. Blanda sedan den rostade kokosen med orostad sådan. Får du kokos över spara det i en burk med lufttätt lock.
Vispa ihop smör och socker, det behöver inte bli fluffigt, men ska vara en mjuk smet. Vispa sedan ner kaffe, avsvalnad smält choklad, vaniljsocker och kakao
Lägg ner havregrynen i en matberedare och kör dem så att det börjar bli som mjöl. Häll ner övriga smeten i matberedaren och kör tills det blivit en enhetlig smet.
Klä en långpanna med bakplåtspapper.
Tryck ut smeten i långpannan. Hur stor beror på hur tjock du vill ha den. Det här är lite kladdigt, möjligen skulle det gå enklare om jag ställt in smeten i kylskåpet en stund först, det ska jag testa nästa gång.
Ställ in långpannan i frysen.
Smält mjölkchokladen och ta sedan ut långpannan och bred ut den smälta mjölkchokladen och häll över kokos. Tryck till lite försiktigt på kokosen så att de sitter fast i chokladen.
Ställ in 5-10 minuter i frysen igen. Blir lite lättare att skära då.
Ta ut den och skär den i bitar i den storlek du vill ha. Mina är kanske 2 x 2 cm, men du gör dem så som du vill ha dem.
Frys in dem i en burk och du har något litet sött att plocka fram när du vill.
Lämna ett svar