Julmat har jag inte varit intresserad av i år, men av någon anledning så var jag lite sugen på att göra lite julgodis.
Har flera år tänkt att jag skulle testa att göra kola med turkisk peppar i och nu har jag testat det. Eftersom jag är en lakritsälskare så var de precis i min smak. Jag har också sett lakritskolor som är doppade i choklad och fick för mig att testa det också. Inte så dumt det heller. Riktigt gott faktiskt.
Samtidigt så är de här väldans goda även utan choklad. Så det är bara att välja.
Ingredienser
1,5 dl turkisk peppar
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
25 gram smör
200 gr choklad (mörk eller ljus bestämmer du själv- kanske till och med blandat)
Gör så här
Lägg turkisk pepparkaramellerna i en mortel och mortla dem grovt. De kommer att smälta i grytan, men det går fortare om de är i lite mindre bitar.
Lägg sedan krossade karameller, vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och låt det sedan småkoka tills det når 125 grader eller klarar ett kulprov.
Ta grytan från plattan och rör ner smöret.
Häll kolasmeten i en bakplåtsklädd form och låt det svalna.
Skär i bitar och ställ dem kallt. Här kan du sluta om du inte vill ha choklad på dem.
Annars, smält choklad och doppa kolorna i chokladen.
Lägg dem på ett bakplåtspaper och om möjligt ställ dem svalt en stund.
Lämna ett svar