Första gången jag åt gnocchi var för ett stort antal år sedan i Österrike. Efter det har jag ätit det många gånger och gillar det. Och gnocchi är inte pasta som ser ut som snäckor utan pasta som är gjord av potatis. Det går att göra det själv, vi har gjort det någon gång, men det finns också att köpa färdig, färsk sådan. I vart fall finns det på Willys. Så gjorde jag. Jag orkade helt enkelt inte ställa mig och göra gnocchis på riktigt. Bara det att ska och koka 1 kg potatis!
MEN, skulle du köpa färdiga gnocchis så är det här en snabb och enkel och god rätt. Gnocchi al forno – Gnocchi i ugnen. Det finns massor av olika varianter av det. Med sås eller som här, utan sås. Det som de har gemensamt är att de ska in i ugnen.
Den ser kanske inte jättekul ut, framförallt som den inte är stylad, men jag tror du själv kan läsa om det handlar om smaker du gillar. Och det här är ett recept där jag inte kan säga exakt hur mycket av allting, men jag tror å andra sidan inte att det är så svårt.
Ingredienser
Gnocchis
En klick smör + lite olja
Färsk salvia, ett par-tre kvistar ( du behöver inte vara orolig, det kan inte bli för mycket)
ca 100 gr riven ost
parmesan
salt och peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
Kok upp pastavatten och när vattnet kokar häll ner dina gnocchis. De är färdigkokta när de flyter upp till ytan. Ta då upp dem och lägg dem i en skål eller i ett fat.
Lägg en rejäl klick smör i en stekpanna – eller traktörpanna – som går att ställa in i ugnen, plus lite olja för att smöret inte ska brännas vid så lätt. Oljan behövs inte om du inte har för vana att bränna smöret lite för mycket.
Ta loss salviabladen från stjälkarna och lägg ner dem när smöret smält och är varmt. Du vet har börjat och precis slutat ”fräsa”.
Stek dem på medelvärme tills de börjar bli lite knapriga.
Lägg då i gnocchisara och stek på så att de får lite färg. Passa på att salta, men framförallt peppra lite.
Häll sedan över den rivna osten och riv även över lite parmesan.
Ställ sedan in pannan i ugnen och låt den stå tills osten smält ordentligt och börjar bli gyllenbrun.
Ja, sedan är det bara att äta! Var försiktig med pannan bara, den är supervarm vid det här laget.
Lämna ett svar