Det är faktiskt bra väder på vår semester så här långt. Kan inte vara annat än nöjd. Källaren däremot är jag inte lika nöjd med. Vi hittade mögel på ett par ställen och kunde konstatera att det var mer fukt än vi ville ha också på ett par ställen. Konstigt nog inte i yttervägg utan i en innervägg mitt i alltihop. Så det rummet är tömt nu. Vi ska fixa lite ny oorganisk förvaringslösning så småningom, men först ska det torkas ut och rengöras. Men källarproblem eller inte så måste vi i alla fall äta.
Nu, när vi försöker låta bli att äta kött så försöker jag hitta lite bra nya rätter. Vi gillar att äta burgare här så olika burgaralternativ är alltid bra. Och gärna med protein i så att det behovet blir uppfyllt. Den här burgaren har flera olika proteinkällor i sig. Den hade en väldigt bra konsistens, tror att den går bra att grilla faktiskt, och dessutom var den god! Och det är ju faktiskt det allra viktigaste.
Ingredienser
1 ägg
lite drygt 0,5 dl ströbröd
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
2 msk olivolja
2 medelstora morötter
1 tsk curry
2 burkar kidneybönor
1 påse riven ost (150 gr) – en smakrik ost som cheddar eller västerbotten blir godare, men gratäng eller annan går också bra
1 liten burk majs
1 dl solrosfrön
salt
peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll ägg och ströbröd i en bunke och rör om. Låt stå.
Hacka lök, vitlök och chili fint. Fräs sedan upp dem i en stekpanna med olja några minuter. Inte för varmt, de ska inte få för mycket färg.
Riv morötterna och häll ner dem och curry också i stekpannan. Låt det steka några minuter till.
Skölj kidneybönorna med kallt vatten och låt dem rinna av. Häll sedan ner dem i bunken med ägg och ströbröd. Krossa dem med en gaffel. De ska inte bli helt mosade utan det ska finnas bitar kvar.
Häll ner allting annat i bunken. Alltså ost, majs, solrosfrön och de frästa grönsakerna.
Blanda ordentligt och smaka av med salt och peppar.
Forma burgare med händerna. Tycker du det är för kletigt sätt lite olja på händerna först. Jag fick sex burgare av den här satsen – du kanske får fler eller färre, beror på hur stora du vill ha dem.
Lägg dem i en ugnsfast form och ställ in formen i ugnen ca. 30 minuter. Låt dem stå några minuter innan du serverar dem.
Ät dem som burgare med bröd eller hur du vill. Vi hade sötpotatisfrites och sallad. Plus egengjord hamburgerdressing.
Lämna ett svar