Jag tycker om att laga mat. Inte varenda dag, men som företeelse. Och nu är det så himla lätt att hitta inspiration. Visst jag läser fortfarande kokböcker och köper också fler kokböcker än jag egentligen borde (eftersom jag inte använder dem så mycket), men den mesta inspirationen hittar jag så klart på nätet numera. Både på receptsiter, bloggar och youtube.
Just nu har jag snöat in på en youtubekanal som heter Happy Pears. Två (såklart) irländska tvillingar som lagar vegansk mat. Orsaken till att jag gillar deras kanal så mycket är att de inte krånglar till saker och ting så mycket. Vissa bloggar till exempel är så himla pretentiösa att jag blir trött. På Happy Pears går att hitta många recept som inte tar mycket tid att fixa till. De har t.ex. en femminutersserie där de lagar middag på fem minuter. Jag har gjort ett par av de där femminutersrätterna och de har varit goda! Mina har dock tagit mer än fem minuter, men inte lång tid. De är ju två trots allt. Och har tagit sig friheten att förbereda vissa saker, som t.ex. koka upp vatten och sånt. Det här receptet på vegetarisk Shepherds Pie kommer huvudsakligen från dem, även om jag modifierat vissa saker. Rätten blev väldigt god. Det rökta paprikapulvret gav en smak som får rätten att påminna lite mer om originalet. Deras variant är vegansk, men min är vegetarisk, det är bara att välja hur du vill göra om du gör den här. De kallade den Shepherdless Pie när de skojade i filmen så jag har valt att kalla min också det. Men jag ska vara ärlig och säga att jag börjar bli trött på frasen ”Hey Duuude…”.
Ingredienser
Mos
ca 1 kg potatis (jag hade 10 stycken)
1 liten purjolök, finhackad
1 dl mjölk (och här går det bra även med soja, ris etc)
1 äggula (kan uteslutas)
150 gr riven ost (kan uteslutas)
salt
peppar
Sås
2 msk olja
Två röda lökar (eller en stor), finhackade
Tre vitlöksklyftor, finhackade
En morot, skuren i bitar
En palsternacka, skuren i bitar (Jag hade ingen palsternacka så jag tog en bit rotselleri istället)
En röd paprika, skuren i bitar
2 burkar krossade tomater
1 burk färdigkokta linser (Skölj av dem först, ska tydligen minska gasigheten i magen)
persilja
2 lagerblad
1 tsk rökt paprikapulver
2 tsk paprikapulver (vanligt alltså)
4 msk soja eller tamari
några droppar tabasco
1 msk worchestershiresås
salt
peppar
Gör så här
Skär potatisarna i bitar och ställ dem på kokning. (I filmen låter de skalet på potatisen vara kvar. Eftersom jag hade fina potatisar så borstade jag dem ordentligt och lät även jag skalet vara kvar – det märks i moset, jag ska inte säga något annat, men jag tyckte det var gott. Mycket nyttigheter i skalet.)
Sätt ugnen på 180 grader.
Sås
Värm upp oljan och stek lök och vitlök 2-3 minuter. Häll i övriga grönsaker och låt dem steka i ca fem minuter. Häll i de krossade tomaterna. Häll i de sköljda linserna och kryddorna. Låt koka i ca 15 minuter utan lock så att den reduceras lite. Häll i persiljan och smaka av med salt och peppar. Det är bra om såsen har mycket smak eftersom moset liksom dämpar lite.
När såsen är klar häll den i en form.
Mos
Mosa potatisen, häll i mjölken och fortsätt mosa, sätt sedan i övriga ingredienser och kör ett tag till. Vill du göra en vegansk rätt använder du alltså vegansk mjölk och struntar i ägget och osten.
När moset är klart så pluttar du ut det i formen så att täcker såsen.
Dra med en gaffel så att det ser lite arbetat ut.
Baka den i ugnen, 180 grader, ca 20 minuter eller tills den börjar bli lagom gyllengul.
Färdig att äta!
Lämna ett svar