eller ska jag kalla dem Moster Hjördis kaka, så som den heter i det recept jag fått av en kompis för många, många år sedan. Jag bjöd på den här på jobbet och får väl konstatera att namnet Moster Hjördis kaka inte föll i helt god jord. ”Vad heter den egentligen” var frågan jag fick. Så nougatruta får det bli. En kaka som går supersnabbt att baka och som räcker till många. Det är väl en bra egenskap om det finns behov av att fixa någonting snabbt.
Det här räcker till en hel stor långpanna. Det går att halvera satsen havregrynsdeg om du vill ha en tunnare kaka eller använder en mindre form, men mängden nougat är vad som behövs för ytan på en långpanna.
Ingredienser
hel sats | halv sats |
300(-400) gr smör 6 msk ljus sirap 4 msk grädde 4 dl socker 15 dl havregryn |
150(-200) gr smör 3 msk ljus sirap 2 msk grädde 2,5 dl socker 7,5 dl havregryn |
500 gr Odense nougat (eller annan nougat såklart)
Strössel om du vill ha det. Inget måste.
Gör så här
Blanda havregryn och socker i en bunke.
Smält smöret.
Häll smör, grädde och sirap över havregrynsblandningen tills den är bra blandad.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och bred ut degen. Den kommer att rinna ut så du behöver inte försöka få det så himla exakt.
Baka i 175 grader i 15-20 minuter beroende på ugn.
Ta ut kakan ur ugnen och hyvla över nougat. Skulle den inte smälta ordentligt ställ in plåten en liten stund i ugnen på eftervärme.
Släng på lite strössel efter behag om du har lust.
Låt den svalna ordentligt och skär sedan i bitar.
Lämna ett svar