Jag tänkte aldrig på det när jag växte upp, men min mamma gjorde precis så som kockarna på TV brukar säga att vi ska göra. Hon köpte det som var i säsong och lagade mat av det. Kanske inte så konstigt egentligen för när vi växte upp så var det inte lika vanligt att saker och ting fanns i affärerna när det inte var säsong. Hon var också duktig på fisk och visste vilka tider på året den var bäst. Hon brukade förklara att vi inte skulle köpa sill vid den och den tiden för då lekte den och då var det inte någon fin fisk som såldes. Kunskaper som hon inte lyckades överföra till åtminstone det yngsta av sina barn. Oavsett det så innebar det att vi vintertid åt mycket rotfrukter. Och kål. Och jag älskar kål! En kärlek som delades av en av mina hundar. Han älskade konstigt nog också vitkål och att få skivad vitkål i en skål var något av det godaste han visste. Sant!
Nåväl. Något av det godaste som jag vet av vitkål det är kåldolmar och kålpudding. Två rätter som båda kan vara lite bökiga att göra. Ska jag vara ärlig så har jag aldrig ens gjort kåldolmar själv. Äter därför nästan aldrig kåldolmar längre eftersom den som orkade göra kåldolmar, dvs mamma, inte finns mera. Någon dag får jag nog ta mig i kragen och göra det dock. Till dess så har jag en annan favorit jag kan göra, som är ganska enkel och som inte tar speciellt lång tid.
Edit: Denna är nu testad med vegofärs och resultatet blev mer än godkänt.
Det ser kanske inte så aptitligt ut, men jag vete tusan om det här på något sätt går att få att se aptitligt ut. Men det ÄR det jag lovar!! Hur många den här maten räcker till beror på hur den äts. Vi äter den som den är med en klick lingon till och då kanske den räcker till fyra. Kombineras den med potatis så räcker den nog till fler.
Ingredienser
500 gr quorn eller annan vegofärs
500 gr vitkål (gör inget om det är lite mer)
1 stor eller 2 små purjolökar
1 stor eller 2 små gula lökar
3 msk balsamvinäger
3 msk soya
2 msk råsocker eller honung
1-3 dl vatten
salt och peppar
Gör så här
Strimla kålen, purjolöken och den gula löken. Jag tar fram matberedaren och kör ner allting i den.
Ta fram en rejäl stekgryta och bryn färsen i lite olja på ganska hög temperatur.
Lägg sedan ner vitkål, purjo och lök. Beroende på grytans storlek kan du behöva göra det i omgångar. Fräs alltihop några minuter och rör under tiden.
Sänk sedan temperaturen till medel, häll i balsamvinäger, soya, socker eller honung och någon deciliter vatten. Låt alltihop stå och koka 15-20 minuter. Det går att äta efter fem minuter om du vill, men jag tycker det är godast om det får koka lite längre, så att smakerna verkligen kokar ihop..
Håll lite koll och fyll eventuellt på med mera vatten, det ska finnas vätska i botten. Vill du ha potatis till så blir det väldigt torrt om inte det finns lite vätska i grytan. Smaka av med salt och peppar. Kom ihåg att där är salt i soyan så smaka verkligen av.
Ät som det är, med lite lingon eller med potatis. Vilket du tycker är godast.
Lämna ett svar