Ca 35 st
Jag älskar smaken av kardemumma. Och tillsammans med vetebröd så är det ju bara så jädrans gott. På ett fik här i stan har de en väldigt god bulle som de kallar kardemummagrotta. Den har jag gillat sedan första gången jag åt den och har många gånger tänktatt jag skulle testa att baka sådana själv. Inte förrän nu har det blivit av. Igår testade jag och om jag får säga det själv så blev de väldans lyckade. Jag skulle behövt en bättre sprits så att jag kan få in smörblandningen bättre, men förutom det så blev de här hellyckade.
Ingredienser
Fördeg
375 gr vetemjöl
25 gr socker
50 gr jäst
250 gr mjölk
Bortgörning
55 gr socker
10 gr salt
4 äggulor
500 gr vetemjöl
125 gr smör
200 gr mjölk
———-
Smörblandning
125 gr smör
125 gr florsocker
20 gr kardemumma (jag köper hela korn som jag sedan stöter eller mal)
———
1 ägg
pärlsocker
Gör så här
Fördeg
Lös upp jästen i mjölken.
Blanda i mjöl och socker.
Arbeta degen på låg hastighet i ca 10 minuter.
Låt jäsa i ca 30-45 minuter.
Bortgörning
Blanda ner socker, salt, ägg, mjöl och mjölk och arbeta degen på låg hastighet i 5-6 minuter.
Tillsätt smöret i små bitar, öka hastigheten och arbeta degen i ca 10 minuter till.
Låt jäsa i 30 minuter.
(Det kan kännas lite omständigt att göra degen på det här sättet i två steg, men det gör att det blir väldigt luftiga och fina bullar.)
Dela degen i bitar om ca 45-50 gr.
Rulla till runda bullar som du sätter i bullformar.
Täck med en duk och låt jäsa i ca 60 minuter.
Sätt ugnen på 230 grader.
Smörblandning
Blanda smörblandningen. Lägg helt enkelt smör, florsocker och kardemumma i matberedaren och kör tills allt är blandat. Eller rör själv om du orkar. Fyll en sprits med en bra tyll för fyllning (vilket jag då inte hade). Skulle den vara för hård kan man mikra gäggan i några sekunder.
Fixa ihop
När bullarna jäst klart så använd spritsen för att trycka in smör mitt i bullen.Se till att det kommer långt in i bullen så att det stannar kvar när du bakar. För min del fyllde jag på lite efter att de var bakta också. Det gick alldeles utmärkt.
Blanda ett ägg med lite vatten och lite salt.
Pensla bullarna med äggblandningen. Strö på pärlsocker.
Baka bullarna mitt i ugnen ca tio-tolv minuter.
Så här ser det ut när smöret kommer för högt upp och rinner ut under bakningen. Gör inte så!
Kallekanot säger
Ser intressant ut.
Jag letar efter receptet till min farmors bullar som verkar vara väldigt nära ditt recept.
Skillnaden i utseende är att min farmors kardemummagrottor har inget synligt hål. Grottorna i bullarna hade dessutom perfekt hålrum. Hur hon gjorde grottorna så fina vet jag ej. Bara o experimentera antar jag 🙂
Eftersom jag på äldre dagar (35) blivit glutenkänslig så har jag en glutenfri degsats på jäsning baserat på din recept. Får se hur det blir 🙂
Asta säger
Jag harsett en variant där de gör smörblandningen och sedan delar upp den i småbitar som du fryser ner och sedan trycker ner i bullen. Lite enklare. Om du rullar in en sådan bit i varje bulle så kanske du kan få dit smörblandningen utan ett hål.