Vegofärs smakar kanske inte riktigt lika mycket som riktig nötfärs. Men med många olika smaker och låta det koka ihop en bra stund så blir det supergott ändå.
Ingredienser
2-3 små morötter
2 stjälkar bladselleri
Ungefär en kvarts rotselleri
1 palsternacka
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
500-600 gr vegofärs
1 dl vitt vin
2msk tomatpuré
1 burk goda krossade tomater
1 tärning svampbuljong
1 tärning grönsaksbuljong
vatten
1 lagerblad
1 kvist färsk timjan
1 msk hackad persilja
6 fänkålsfrön
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
Finhacka alla grönsakerna.
Värm oljan i tjockbottnad panna och fräs rotsaker, vitlök, lök och selleri tills allt är mjukt. Rör ofta.
Häll över i en gryta som står på låg värma. Häll i bara lite vatten så att de inte bränns i botten.
Stek vegofärsen på relativt hög värme. I omgångar för det fall det blir för tjockt i stekpannan. Salta och peppra så det smakar gott.
Häll över färsen i grytan.
Häll i tomatpuré och vin och låt det koka i ett par minuter. Rör lite, så att det inte fastnar i botten. Lägg i buljongtärningarna, tryck sönder dem lite i handen så att de löses upp lite lättare.
Lägg i alla kryddor plus häll i burken med krossade tomater. Rör om ordentligt.
Häll i vatten så att såsen precis täcks.
Låt stå och koka på låg värme. Det går att ta såsen efter fem minuter, men låter du det stå och koka längre så blir det bara godare och godare.
Smaka av med salt och peppar.
Lämna ett svar