Jag är väldigt förtjust i kola. All kola, men mest gräddkola. Och någon gång för länge sedan så såg jag på Tinas kök hur hon kokade en burk kondenserad mjölk ett antal timmar och att innehållet i burken förvandlades till en härlig kola. Det har jag använt mig av flera gånger sedan dess. Häromsistens behövde jag recept på någon god kaka och gärna med choklad. Eller kola, eftersom jag hade kondenserad mjölk hemma. Hittade fantastiskt nog en med båda sakerna i! Och den var supergod. Ska göras igen.
Ingredienser
115 gram smör
170 gram mörk choklad
0,5 dl kakao
3 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
1 burk kondenserad mjölk ( Använd 2 dl)
Gör så här
Ta bort pappret från burken med kondenserad mjölk, koka den sedan i en kastrull med vatten på svag värme i 3 timmar. Täck med vatten då och då. Låt kolan svalna.
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret och chokladen i en kastrull. Låt svalna lite.
Häll över i en skål och vispa sedan ner ett ägg i taget.
Blanda sockersorterna och rör sedan ner dem i smeten.
Blanda vetemjöl och kakao och rör sedan ner även detta i smeten.
Klä en plåt på ca 20 x 20 cm med bakplåtspapper.
Häll hälften av smeten i formen. Klicka ut ca 1 dl kolasmet med hjälp av en tesked.
Häll över resten av smeten och klicka sedan ut ytterligare 1 dl kolasmet. (Vill du ha mycket kola så använder du hela burken som ger ca 3 dl)
Grädda i ca 35 grader, den ska vara lite lös i mitten.
Låt kakan svalna i formen. Skär upp den i 16 bitar när den blivit kall.
Lämna ett svar