Sånt man tänker på ibland

meningenmlivet

Ibland funderar man på saker. Ibland på stora saker och ibland på små. Just nu funderar jag på att jag är ganska renoveringstrött. När det gäller utsidan av huset. Vi måste få den klar innan vi börjar med det lite roligare arbetet med insidan. Vi har köpt en bygglampa så att man kan göra lite efter jobbet. Med betoning på lite. Vissa helger har vädret varit emot oss. Sista helgen gick det tex bara att arbeta en dag. Likadant verkar det bli kommande helg. Visst vi närmar oss slutet, men det tar tid. Det ska bli så härligt när det är klart. För att roa sig med något när man inte kan jobba ute så får man titta på det som gjorts. Så jag tittade på lite bilder och på huset. Då började jag fundera på saker som egentligen är självklara, men jag tänkte lite på det i alla fall. Och det är det här med att blanda nytta med nöje. När man tex sätter panel på hus.

Vi har ett högt hus. Och mitt på huset finns det en dropplist. Precis som det gör längst ner.

Då sitter jag och funderar. Varför har man egentligen en dropplist mitt på väggen?  Varför räcker det inte med en längst ner? Då det uppenbara slår mig. För att man inte ha så långa bräder så klart! Därför måste man göra något mitt på väggen så att brädorna räcker till. Och så funderar jag på varför man sätter en bräda på tvären under dropplisten.

I och för sig så ljuger jag lite nu. Just NU funderar jag inte på det längre. För jag har redan kommit på det. När vi bytte panel. Förutom det uppenbara att skydda överdelen av panelen så kan man också under den brädan gömma att alla panelbrädorna inte är exakt lika långa. Det är tillräckligt jobbigt att få panelen att ligga an mot dropplisten längst ner. Det är ganska pilligt att fixa varje panelbräda så precis att den passar mot både övre och undre dropplisten, på ett hus som inte är rakt. Alltså sätter man en bräda som skydd. Och så målar man den i en annan färg och det blir även dekor!

Läkten i sig är ju också en historia. Läkten ger extra skydd åt panelen. Så klart. Men se till att hyvla till den lite och ge den lite mönster så blir det också dekor!

Och fönster. Foder kring fönster. Behövs. De döljer de inte alltid jämna kanterna runt fönstret. Och de sätts över glipan mellan panelen och fönstret och ser till att det inte kommer in något vatten där. Skyddar.

Men om man samtidigt gör överliggaren lite roligare, en liten sväng på överfodret och hyvlar till en underliggare och målar allting i ein avvikande färg. Dekor!

Visst är det härligt på något sätt. Att saker kan vara både nyttiga och vackra. Inget nytt och ingen originell tanke, men i alla fall så är det intressant. Och något man kan fundera på lite.

7 Kommentarer

 1. Haha, ja du, funderingar är bra. Här är också en som funderar..mycket…(undra varför jag inte har en sådan etikett på bloggen som heter funderingar…hmmm). Det är också MYCKET BRA att fundera länge och omsorgsfullt när man renoverar hus. Så fortsätt du med det. Det blir ju så fint 🙂

   

  Ha en härlig helg

  /maja

 2. Kul inlägg. Det är roligt att komma på varför saker görs på ett sätt, sådant mena bara gått förbi innan, men plötsligt börjar fundera på varför.

 3. Maja:  Sant. Krävs hela tiden funderingar. Hur ska det se ut, var hittar jag material, var hittar jag detaljer etc Och inte minst hur fungerar det? Tack för komplimangen förresten.

  Åsa: Visst är det roligt. Jag tror det är det som egentligen gör livet roligt att leva, att hela tiden lära sig nya saker.

 4. Hej!

  Bra blogg!

  Och vilka fina underliggare ni har till era fönster, precis sådana vill jag också ha!

  Får man fråga var du fick tag på dem?

  Mvh

  Marie

   

  • Vi tog en av de gamla och gick till ett hyvleri här i närheten som fixade till nya åt oss ganska billigt. Han blev ganska glad över att få profilen så jag tror att vi därför fick ett ganska bra pris. Beroende på var du bor kan jag maila dig om vilket hyvleri det är.

   • Åh ok!

    Tack för svar!

    Vi bor i Värmland dock..

    • Nej då blir det väl en bit 🙂 Är du riktigt intresserad så skulle jag kunna skicka dig en "skiva" av vår underliggare så kan du gå med den till ett hyvleri i er närhet och kolla vad det kostar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *