Trädgårdspromenad

I år har inte trädgården känts ett dugg rolig. Inte många timmar har lagts på att ta hand om den i år. Då i vintras, när jag brukar tycka det är kul att sätta frön så var det inte det. Mycket strul med mamma och lusten bara fanns inte. Den har inte kommit tillbaka ännu heller. Jag försöker dock tvinga mig själv till att fixa lite. Ibland är det som så att man måste tvinga sig att göra saker för att få lusten tillbaka. Ibland är det tvärtom. Just nu testar jag i vart fall tvång. Idag tog jag mig en liten trädgårdspromenad med kameran. Längesedan sist, men idag blev det av.

Hösten 2009 köpte jag mig två pioner. En röd och så en vit. Jag hade nämligen sett en vit pion hos en av grannarna och tyckte den var så himla fin att jag ville ha en likadan. Jag räknade inte med att de skulle blomma förra året och det gjorde de inte heller. I år hade jag knappt räknat med att de skulle överleva vintern, men det gjorde de båda två. Och fick knoppar dessutom båda två. Den första att blomma var den röda. Jättefin! En röd fyllig färg som inte kommer fram här på bilden.

Den vita var senare. Men den hade å andra sidan fyra knoppar. Nu har den så slagit ut. Och så här ser min fina vita pion ut.

 

Inte heller här ger bilden pionens färg rättvisa. Men kameran är inte så fel att den gör en vit pion röd. Jag har således köpt två röda pioner. Trots att den var utmärkt som vit. Tack och lov är det inte samma sort i alla fall. Nu vet jag inte hur jag ska göra för jag har inte någon plats till fler pioner så jag får väl leva utan en vit. Tror att det går det också. Men nu har jag två gånger lyckats få fel färg. Förra året fick jag en gul ros istället för en rosa.

Mina pelargoner är ute nu som jag visat tidigare. De trivs, men inte super. Det har regnat ganska mycket sedan de kom utomhus. De trivs dock bättre därute än i källaren. Kikade lite på dem idag. Jag skickade efter några sticklingar från Wibrants. En minns jag knappt att jag köpt, men fattar varför när jag tittar på namnet. Den heter Freak of Nature. Jag är hundra på att jag inte kunnat stå emot det namnet. Just nu så ser den verkligen ut som ett Freak of Nature också. Den ska nog bli finare i sommar.

En som verkligen lyssnat är en av mina schersminer. När vi flyttade in i huset 2008 så planterade jag en schersmin. Jag har alltid velat ha en schersmin om jag någonsin fick en egen trädgård. Jag kunde så klart väntat lite så hade jag snart upptäckt att det redan fanns tre stycken schersminer i trädgården. I alla fall. Den där schersminen jag planterade har aldrig blommat. Tidigt i våras så gav jag den ett ultimatum: "Blommar du inte i år heller så åker du ut!". Den trodde mig.

Den har inte riktigt slagit ut ännu, men där är ganska gott om knoppar. Så den får väl stå kvar ett tag till.

Jag hade tänkt att jag skulle satt något tomatfrö också. Det var ganska mysigt att plocka tomater förra året. Det blev inte av. Men vet ni vad! Det finns folk som lever på att odla plantor och säljaj dem! Så jag köpte mig helt enkelt en planta. En ganska fin också, nu får vi se om den gillar att bo hos mig.

Samtidigt köpte jag – på ren impuls – en zucchiniplanta och en melonplanta. Jag har inte någonstans i solen att plantera dem, men de får stå i halvskugga så får vi se vad det blir av dem. Gillar de inte det så får det väl vara så. Har också köpt några purjolöksplantor och några broccoliplantor. Bara att stoppa ner i marken. Överlever de så överlever de. 

Zucchini och melon. Så att jag minns hur de ser ut idag. För det fall att de växer. Så att jag kan jämföra.

Och slutligen en bild från slänten. Som fortfarande gör som den vill. Men fina blommor kan den i vart fall prestera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *