Har fått lite frågor på mönster till sjalen. Det här är mitt mönster, Lingonberrie har t.ex. en lite annan variant så det gäller väl att hitta den som passar en bäst.Däremot så snor jag Lingonberries idé om att visa hur jag virkar in maskorna.
Varv 1 – Färg 1
Fyra luftmaskor – fäst ihop till en ring med en smygmaska
Varv 2 – Färg 1
Fyra luftmaskor – två dubbelstolpar – två fastmaskor
fyra luftmaskor – två dubbelstolpar – två fastmaskor
fyra luftmaskor – två dubbelstolpar – två fastmaskor
fyra luftmaskor – två dubbelstolpar – en fastmaska.
Varv 3 – Färg 2
Börja mellan två blomblad – där den röda pricken är i bilden.
Nio luftmaskor – en fastmaska i toppen av blomman
Sex luftmaskor – en stolpe mellan blombladen – sex luftmaskor – en fastmaska i toppen av blomman. Upprepa till slutet där du slutar med sex luftmaskor som du fäster i de luftmaskor du började varvet med. Fäst med en smygmaska i andra eller tredje luftmaskan nerifrån.
Varv 4 – Färg 3
Börja där jag har en röd prick i bilden.
Fyra luftmaskor – två stolpar – alla virkas i samma maska från varv 3.
En luftmaska – en fastmaska som du fäster i mitten på ”bågen” – en luftmaska – sedan virkar du i en och samma maska från varv tre- två trippelstolpar, tre luftmaskor, två trippelstolpar – en luftmaska – en fastmaska som du fäster i bågen – en luftmaska – tre stolpar mellan blombladen. Upprepa varvet ut.
Varv 5 – Färg 2
Här börjar jag vid pilen. I luftmaskbågen gör jag tre fastmaskor, sedan är det fastmaskor så som framgår av bilden ovan. Det ska alltså vara tre fastmaskor i varje luftmaskbåge (=hörn) och mellan dem 13 fastmaskor på varje sida.
Varv 6 – Färg 1
Här börjar jag också vid pilen, i den mittersta av de tre första maskorna.
Sex luftmaskor. Hoppa över en fastmaska och virka sedan en stolpe i nästa fastmaska. Virka sedan 1 stolpe, 1 luftmaska tills du kommer till nästa hörn. Innan sista stolpen, som du ska fästa i den mittersta av de tre fastmaskorna, gör du två luftmaskor. Efter hörnstolpen gör du också två luftmaskor. Sedan 1 stolpe, 1 luftmaska till nästa hörn. Osv.
Varv 7 – Färg 1
Även här börjar jag vid pilen. En fastmaska i den första stolpen, sedan sju luftmaskor som fästs ihop med en smygmaska till en ögla. En fastmaska i nästa luftmaska, sedan fyra luftmaskor som fästs ihop med en smygmaska till en ögla. Ytterligare en fastmaska i luftmaska. Vid varje hörnstolpe är det alltså en ögla m sju luftmaskor och på varje sida om stolpen är det en fm i vilken man gör en ögla av fyra lufmaskor och sedan ytterligare en fastmaska.
Sedan fortsätter man med fastmaskor. En i varje stolpe och en i varje luftmaska. När man virkat förbi två stolpar gör man en ögla mellan stolpe två och tre – öglan = fem luftmaskor som fästs ihop med en smygmaska. Efter ytterligare tre stolpar gör man en ny ögla alltså mellan stolpe fem och sex.
Kör så varvet runt och sedan är det klart!
MONTERING
Jag sydde ihop sjalen med samma garn som jag virkat med, det var ett ganska långsamt och tidsödande jobb, men det blev riktigt bra.
Jag gjorde en kant runt sjalen genom att virka först ett varv fastmaskor och sedan ett varv stolpar. I de olika hörnen får man fästa flera stolpar i samma fastmaska för att få snygga svängar.
Didicoy säger
Hej – 1000 tak for at du tog dig tid til at lave så fin en opskrift – kaster mig over den nu
Mange hilsner, Sara
Mia säger
Hej!
Jag har precis sytt ihop sjalen (mördande tråkigt ja) och ska göra kanten, du menar luftmaskor och fm i picoterna va? Sen stolpar i andra varvet. Hur fäste du tofsarna?
Tack för vackra bilder på sjalen att titta på och inspireras.
/Mia
Asta säger
Avseende kanten så nej, inga luftmaskor. Utan jag gjorde fastmaskor runt om hela och sedan stolpar. Fastmaskorna fäste jag överallt där det gick.
Jag gjorde fransarna så här. Klippte sex trådar till varje frans. Minns inte längden, men 60-80 cm någonting. Dessa vek jag sedan dubbelt och fäste ihop dem i mitten med en påsklämma. Sedan flätade jag helt enkelt, gjorde knut när jag flätat klart. Och gjorde så med alla fransarna. Använde den första fransen för att se till att flätorna blev lika långa. TIll sist klippte jag fransarna så att alla blev lika långa.
När alla fransarna var klara monterade jag dem. Drog öglan, som alltså blev längst upp eftersom jag vikt garnet dubbelt, genom lämpligt hål på sjalen. Drog sedan resten av fransen genom öglan och drog till. Sedan så sitter den.
Mia säger
Tusen tack för hjälpen!
Ida säger
Hjälp, snälla!
Påbörjade mitt sjalprojekt en stund efter dig, det har nu legat på is ett tag och nu har jag startat upp det igen. Men har stött på patrull (är ingen erfaren virkare…) hur gör man de halva mormorsrutorna?
Tacksam för en hjälpande hand i mitt garntrassel…
//Ida
Asta säger
Ida: Det värsta är att jag minns inte riktigt längre. Jag skrev aldrig ner någon beskrivning på detta. Du börjar på mitten som vanligt och så får du anpassa den hela. Dra ett streck över mitten på en hel så kan du se vad som behövs där. Jag kan ta en bild på en av mina halva senare så kan man kanske få lite ledning där.