Vi har flera buskar med röda vinbär. Och jag gillar att äta röda vinbär som de är, men det blir inte så många även om jag jobbar på det. Vi gillar inte saft eller sylt så det är inte någon idé att använda dem till det. Jag använder dem till vispegröt, eller klappgröt, några gånger, men inte heller det vill man äta varje dag. Lite har vi fryst in, men det är inte mycket lönt att frysa in för mycket heller. Så vad gör man? Man bakar kakor och muffins och äter alldeles för mycket, det är vad man gör.
I boken Rosendals trädgårdscafé hittade jag en paj som faktiskt innehåller en hel liter röda vinbär. Det kan låta lite surt, men då det ska ligga ett marängtäcke med en massa socker ovanpå så blev det faktiskt riktigt gott. Till och med mamma, som är så himla känslig för det sura, gillade den. Testa!
Ingredienser
Pajdeg
3,5 dl vetemjöl
4 msk florsocker
150 gr smör
1 stor äggula
1 msk vatten
Fyllning
ca 1 l röda vinbär
3-5 msk strösocker
2-3 msk potatismjöl (jag tog två och till mina bär var det för lite)
Maräng
3 äggvitor
2 dl socker
Gör så här
Pajdeg
Enklast är att använda matberedaren.
Blanda mjöl och florsocker och finfördela matfetet i degen. Tillsätt äggula och vatten och arbeta degen smidig.
Tryck ut, eller kavla, degen i en pajform med löstagbar kant. Sätt folie runt kanten så att den inte ”trillar ner” när du bakar den.
Ställ formen kallt en halvtimme, Sätt ugnen på 200 grader.
Förgrädda bottnen i 15-20 minuter.
Fyllning
Blanda vinbären med potatismjöl och socker
Maräng
Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner sockret
Bred ut vinbären i skalet och täck dem sedan med marängen. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter eller tills marängen ser fin ut.
Vi åt den med turkisk yoghurt uppvispad med lite vaniljsocker och det var väldigt gott.
Lämna ett svar